Egyre több helyen hangzik el a fenntarthatóság fogalma, amellyel egy olyan létezési, fejlődési utat tűzünk ki magunk elé, amivel nem károsítjuk a jövőnket, mégis megteremtjük magunk számára az anyagi és környezeti biztonságot. Ehhez viszont szükség van arra, hogy tudatosan éljük mindennapjainkat, és odafigyelve működjünk tevékenységeink során. Nem szabad úgy gondolkodnunk, hogy csak egy kis porszem vagyunk a gépezetben egy magyarországi lakosként, vagy KKV-ként, mert az ezen a szinten megindított változások is komoly hatással tudnak lenni a bolygó egészére nézve.

ÖTLETEK AZ ÖKOLÓGIAI LÁBNYOM CSÖKKENTÉSÉRE

De mit is tehetünk mi a fenntartható fejlődés érdekében? – tesszük fel a kérdést. Elsőre nem is gondolnánk, de számos területen tudunk változtatásokat végrehajtani, amivel csökkenteni tudjuk ökológiai lábnyomunkat. A következőkben felsoroljuk azokat a területeket, ahol nem csak magunk számra érhetünk el költségmegtakarítást, hanem a környezettel is jót teszünk:

1. Az ökológiai lábnyom csökkentésének egyik legjobb módszere, ha odafigyelünk a keletkező hulladékaink megfelelő gyűjtésére és kezelésére. A legtöbb megvásárolt termék csomagolásban kerül értékesítésre, melyek döntő többsége valamilyen formában újrahasznosítható. Ezeknek a hulladékoknak a gyűjtését javasolt szelektíven tenni. A szerves hulladékok pedig komposztálhatók és visszaforgathatók a termőföldbe. A leírtaknál is jobb megoldás, ha olyan termékeket vásárolunk, melyek kevés vagy semmilyen csomagolással nem rendelkeznek. Ezzel tudjuk a legnagyobb mértékben csökkenteni a keletkező hulladék mennyiségét.

2. A vízgazdálkodás kiemelten fontos, mivel az ivóvíz az egyik legnagyobb kincs az életben. Öntözéshez, autómosáshoz és akár a WC leöblítéséhez használható az esővíz. A csapadék összegyűjtése nem nagy befektetés, csupán egy megfelelő tárolóedényt kell megvásárolni hozzá.

3. A káros anyag kibocsátás döntő hányadáért a nem megfelelő fűtési rendszer és a szigetelés hiánya tehető felelőssé. E két tényező megléte esetén pedig az épület nem gazdálkodik hatékonyan az előállított/előállítható hőenergiával. Javasolt ezért egy korszerű kazán beszerzése és az épület kellő vastagságú szigeteléssel való ellátása. A szigetelés nem csak a meleg benntartására, hanem a nyári meleg elleni védekezésben is segít, így nincs szükség légkondicionáló berendezés beszerzésére, ami csak tovább növelné áramfogyasztásunkat.

4. A nem korszerű fűtési rendszerek mellett az egyik legnagyobb környezetszennyező tevékenység a közlekedés. Törekednünk kell arra, hogy a szükségszerű utazást minél hatékonyabban és környezetbarát módon végezzük. Például a tömegközlekedés használatával az egy főre vetített károsanyag-kibocsátás sokkal alacsonyabb, mint egyéni autózás esetén. Kisebb távolságok megtétele esetén ajánlatos gyalog, rollerrel, vagy biciklivel közlekednünk, ami nem csak a környezet védelmét, hanem egészségünk megőrzését is szolgálja. Sok esetben pedig felesleges is a mobilitás! Mind magánszemélyként, mind cégvezetőként érdemes mérlegelnünk azt a tényt, hogy a mai modern infrastruktúra mellett sokkal olcsóbb információt közvetíteni, mint utazni/utaztatni.

5. Az ökológiai lábnyom csökkentése érdekében fontos szempont még a megfelelő energiagazdálkodás. Ez pedig egy kétoldalú dolog. Egyfelől le kell redukálni a felesleges áramfogyasztást. Azokat a berendezéseket, amelyek nincsenek folyamatos használatban felesleges készenléti állapotban is hagyni, kikapcsolásuk napközben és éjszakára is javasolt. Másik oldalról ajánlott beszerezni valamilyen megújuló energiaforrást hasznosító áramtermelő rendszert. A nagy „zöld erőművekhez” hasonlóan lokálisan kisebb volumenben, de magunk is elő tudjuk állítani a szükséges elektromos áramot. Ennek egyik legjobb módja, ha épületünk tetőszerkezetén egy napelemes rendszert helyezünk el, ami biztosítani tudja akár a teljes háztartás/cég energiaszükségletét.

A fent leírt tanácsok nem csak a környezet védelmét szolgálják, hanem hosszútávon költségmegtakarítást is eredményeznek a háztartások és a vállalkozások számára. Mindezért érdemes integrálni ezeket a javaslatokat a mindennapjainkba.

Ha Ön is szeretne saját napelemes rendszert, kérjen ajánlatot! Az ingyenes kalkulációt követően 15 percen belül részletes, személyre szabott árajánlatot küldünk Önnek.

Mekkora napelemes rendszerre van szüksége? Tudja meg MOST!

Kalkulátorunkkal pár perc alatt kiszámolhatja, hogy mekkora napelemes rendszerre van szüksége. A kalkulációt követően 5 percen belül részletes, személyre szabott árajánlatot küldünk. Kattintson, ha nem akar heteket várni egy árajánlatra!