Az amerikai Rice Egyetem kutatói kifejlesztették a leghatékonyabb napelemes rendszert, amit valaha látott a világ. Az újítások lehetővé teszik, hogy az egész világ átálljon a megújuló energiákra. 

A kutatók addig kísérleteztek a napelemes rendszerek modernizálása terén, míg megtalálták az eddigi legtökéletesebb megoldást. A napenergia jelenleg is olyan olcsó, hogy gyakorlatilag nem éri meg mással áramot előállítani, mindezt úgy, hogy a panelek hatékonysága megközelítőleg 20%. Képzelhetjük, milyen változás prognosztizálható, ha ez a szám tovább növekszik.

Érdemes eljátszani a gondolattal, mert az elméleti megoldás már megszületett.

Az amerikai Rice Egyetem kutatói nemrég egy olyan módszert dolgoztak ki, amivel 80%-ra növelhetik a rendszerek hatékonyságát. Az elmélet alapjaként a tudósok azt a hőenergiát használják fel, ami jelenleg nem elősegíti, hanem kifejezetten hátráltatja az elektromos áram termelését. Ugyanis a ma ismert panelek esetében a magas hőhatás alacsonyabb termelést eredményez. Ezért a csapat ahelyett, hogy a hőenergiát a víz melegítésére fordítaná, vagy a napelemhez komplex hűtőrendszert tervezne, inkább fénnyé alakítja azt. Az elképzelés nem ördögtől való, hiszen a forró felületek alapvetően fényt bocsátanak ki – csak épp nem abban a sávban, amit szabad szemmel, hőkamera nélkül könnyen láthatunk. Tehát a kutatók pontosan azt a hatalmas hőmennyiséget hasznosítják, ami egyébként a légkörbe kerülne. A probléma egyedül az, hogy a hősugárzás nagyon széles sávú, míg a fényt csak akkor lehet elektromos árammá konvertálni, ha viszonylag kicsi ez a sáv. Ezért olyan szén nanocsövekre van szükség, melyek képesek a hőt a megfelelő tartományú fénnyé konvertálni – ezzel áramot generálva.

Az egyetem munkatársai jelenleg azon dolgoznak, hogy az elméletet átültessék a gyakorlatba. Vagyis még távolinak tűnhet a kézzel fogható, 80%-os hatékonyságot garantáló napelempanel, abban viszont biztosak lehetünk; ha egyszer megvalósulnak a tervek és elindul a tömeggyártás, világszerte gyerekjátékká válik az energiatermelés és a bolygó lakossága könnyen áttérhet a megújuló energiák használatára.

Ha Ön is szeretne tenni a klímavalózás ellen, válasszon saját napelemes rendszert és kérjen ajánlatot. A kalkulációt követően 15 percen belül részletes, személyre szabott árajánlatot küldünk.

 

Mekkora napelemes rendszerre van szüksége? Tudja meg MOST!

Kalkulátorunkkal pár perc alatt kiszámolhatja, hogy mekkora napelemes rendszerre van szüksége. A kalkulációt követően 5 percen belül részletes, személyre szabott árajánlatot küldünk. Kattintson, ha nem akar heteket várni egy árajánlatra!