Milyen a leghajlékonyabb-, a legvékonyabb-, a legolcsóbb- és a legjobb napelem? Avagy folytatjuk a „leg”-ek sorozatunkat.

Napenergia szakértőnk, Véghely Tamás (szakzsargon becenevén a „solar-guru”) egy korábbi összeállítását olvashatjuk az alábbiakban.

 A leghajlékonyabb napelem

A napelemipar fejlődésével, úgy tűnik, egyre nagyobb az igény a hajlékony napelemekre. Korábban 300-400 mikron volt a panelek vastagsága, ami szilíciumból kialakítva igen rugalmatlan, merev testet jelent. Mivel a szilícium törékeny anyag, így a belőle hagyományos eljárással készült napelem is érzékeny tárgy. A technológia fejlődésével azonban mára megvalósíthatóvá váltak a hajlékony napelemek. Korábbi összeállításunkból kiderül, hogy ezekkel a különleges eszközökkel jellemzően „görbült” felületeken találkozhatunk.

A legolcsóbb napelem

Gyakran találkozunk a kérdéssel: drága napelem kell, vagy inkább olcsóbbat válasszunk? Vajon melyik napelemnek a legjobb az ára? És mit jelent az, hogy legjobb? Milyen a legolcsóbb és a legdrágább modell?

A kereskedelem ökölszabályai itt, a napelemiparban is érvényesek: olcsó húsnak híg a leve. De a helyzet ennél is bonyolultabb, mivel a beruházást végző tulajdonosoknak olyan kérdésben kell dönteniük, melyben nincs tapasztalatuk.

Így sajnos arra is volt már példa, hogy később derül ki, az „olcsó volt a legdrágább”.  Ezért javasoljuk, hogy a legfontosabb mutató az ár-érték arány legyen. A rejtett információkból következő meghibásodások 1-5 éven belül jelentkeznek, viszont a kellő szakértelemmel végzett anyagválogatással és kivitelezéssel a többségük elkerülhető. Míg a kivitelező számára a legjobb magatartás, ha egy stabil, garanciaképes, minősített napelem és inverter beszállítót keres és kollégáit képzésben részesíti.

Egy biztos, a napelemek ára az elmúlt években jelentősen csökkent. A mai árak igen kedvezőek: 0,19 – 0,3 Euro/W. Táblázatunk a napelemek látványos árzuhanását mutatja az 1977 – 2015 időszakra.

A legdrágább napelem

A haditechnika és az űrtechnika mindig is csúcsminőséget követelt – a napelemek is itt kezdték, ebben az inkubátorban a létezésüket. Így az árnak sokkal kisebb jelentősége van ezekben a helyzetekben, ugyanis elsősorban a megbízhatóság számít. A napelemek esetében ismerünk olyan különleges kutatásokat, melyek csúcsparamétereket eredményeznek. A GaAs szeletre épülő napelemek, többréteges konstrukcióban túllépik a 30%-ot is! Csakhogy a különleges modellek ára magas, sokszor kezelésük is külön szakértelmet igényel.

A legjobb napelem

Ha már szereztünk tapasztalatot a napelem telepítés terén, bizonyára emlékszünk, mennyire szerettük volna megtalálni a „legjobb napelemet”. De egyáltalán létezik ilyen, vagy ne keressük hiába? Szakértői szemmel azt kell mondanunk: létezik, viszont ehhez tudnunk kell, hogy milyen elvárásokat várhatunk el a csúcskategóriás rendszerektől. Elsőként nyilván azt, hogy a legtöbb energiát termelje számunkra, méghozzá jó sokáig.

A napelemek fő célja az energiaellátás

A napelemet mindig egy adott helyszínre telepítjük. Mivel minden felület és feladat más, ezért két egyforma rendszer – még ha azonos eszközöket használunk is – ritkaságnak számít. Azok a helyek, ahol jól lehet a napenergiát hasznosítani, nagyon különbözőek (családi ház, földre telepített napelem erőmű, sivatag, hajó, űreszköz, autó, vonat, torony, stb.,). De a szakképzett telepítő az adott helyre, és az adott feladatra mindig megtalálja a legjobb megoldást. Ezért azt javasoljuk, hogy a “legjobb napelem” helyett a legmegbízhatóbb telepítőt keressük.

Hol van a föld legjobban besugárzott területe?

A Föld a legtöbb energiát a Napból kapja, miközben akörül kering egy kissé nyújtott elliptikus pályán, melynek átlagos távolsága 150 millió km. De a keringéssel egyidejűleg a Föld a saját tengelye mentén is forog. Egy körülfordulás ideje körülbelül 1 nap, míg a Nap körüli keringés 1 év. A keringési körülmények időjárási ciklusokat alakítanak ki a földön, ezt nevezzük évszakoknak. Az egyes évszakokban a napenergia mennyisége különböző, ezt a napelemek telepítésénél figyelembe kell venni. Amikor a Föld naptávolban van, akkor a tengely ferdesége kedvező, ezért a napsugarak szinte merőlegesen érkeznek a felületre, így az északi féltekén meleg, nyári évszak van.

A kibillenési szög miatt létezik egy különleges zóna, mely szinte minden helyzetben több napsugárzást kap, mint más területek. Ez a nap-öv (sun-belt), a Baktérítő és Ráktérítő közötti övezet. Itt a legerősebb a besugárzás és ezért a felszíni vizek, valamint a légkör felmelegedése erőteljes. Az Egyenlítőn, Kaliforniában és ebben az övezetben a legerősebb a beérkező napsugárzás. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a világ más táján nem lehetséges a napenergia hatékony kinyerése. Például Ciprus és Norvégia között mintegy háromszoros a besugárzottság.

A legelső jelentősebb amorf szilícium napelem erőmű

A legelső jelentősebb amorf szilícium napelem erőmű Európában épült 1999-2001 között. A naperőműhöz a napelemeket a Dunasolar gyártotta és szállította. Az erőmű kapacitása – mely egy elhagyott régi orosz laktanya területén épült, közel a lengyel német határhoz (Relzow)  –  1 MW volt. A fényképen az első napelem szállítmány látható, amit a tulajdonos fogad.

A Legnagyobb napelem gyártó

Úgy tűnik, hogy a korábbi Amerikai (1996-2001), Német (2000-2007), Japán (2000-2009) hegemónia végleg a múlté. Kína átvette a vezető szerepet a napelem gyártásban, bár ez valószínűleg csak ideiglenes tény, mivel India is vezető szerepet követel magának. Két hatalmas országról beszélünk, melyeknek technikai fejlettségük adott, hogy a világ élvonalába kerüljenek a napelem gyártást illetően.

A legkisebb napelem gyártó vállalat

A legkisebb napelem gyártó „céget” az Afrikában található kinshaszai manufaktúra képviseli, ahol heti 30 db napelemet gyártanak. Úgy véljük számos hasonló vállalat üzemel Indiában is.

A legvékonyabb napelem

Régóta fontos célkitűzés a napelemek árának csökkentése. Ez többek között kevesebb alapanyag felhasználással is megvalósítható lenne. A kristályos napelem gyártás egyik legdrágább alapanyaga a szilícium szelet, ami korábban 350-400 mikronról mintegy 200-250 mikronra csökkent. A vékonyréteg napelemek (nevük is jelzi) még kevesebb „aktív” anyagot használnak, ezek vastagsága többnyire 0,8-1 mikron között van, ami bizonyos tekintetben rossz hír, mivel a napelem merevségét a hordozó anyagok biztosítják. Jó tanács, ne keressük, és ne akarjuk mindenáron megvenni a világ legvékonyabb napelemét. Nem biztos, hogy jól járunk!

Magyarország legelső napelem gyára 

Magyarország első napelem gyára 1997-ben alakult Budapesten, Dunasolar Napelemgyártó Rt. néven, de csak 2003-ig üzemelt. A gyár azonban nem csak hazánk, egyben Euróba egyik legnagyobb üzemének számított. Ezzel a világ napelem termelésének mintegy 1,5%-a készült a pesti gyárban. Az éves kapacitása 125.000 napelem volt.

A legrégebben működő napelem gyár

Szakértőink sokat kutakodtak, és sok érdekességet találtak a napelemipar rejtett, vagy kevésbé nyilvános dolgai között, de arra a kérdésre, hogy melyik a legrégebb óta múködő gyár, nem találtak választ. Sejtésük szerint ez az egyik legrejtélyesebb kérdése a napelem gyártásnak.

A 10 legnagyobb napelem gyártó

Melyik a 10 legnagyobb napelem gyártó? Ezt a kérdést nehéz megválaszolni, mert a napelemipar rohamos fejlődése évről évre változik. A piac nemrégen „csak” néhány 10-100 megawattos nagyságrendű volt, mára kezdi meghaladni az 50-100 gigawattot. Ez is azt igazolja, hogy a napelemipar a világon az egyik leggyorsabban fejlődő vállalati szegmens. Ma közel 500 gyártó van.

A legnagyobb napelem erőművek

A rekordok azért vannak, hogy megdöntsük őket. Megszületik a legkönnyebb napelem, és máris ott a következő. Létrejön egy hatásfok rekord, és egy másik kutató laboratórium megdönti. Az, hogy mit nevezhetünk „nagy” napelem erőműnek, a kor technikai fejlettségének függvénye. Természetesen léteznek abszolút rekordok is. A napelem gyártás beindulásának kezdetén (1970-1990) már a pár 100 kW-os erőművek is kiugróak voltak, a megawattos kategória pedig a csodával volt határos. A következő felsorolás megépült, épülő vagy tervezett „mega-nagyságredű” napelem erőműveket, napelem parkokat mutat be.

Benban Napelem Park: 32 telep, végső nagysága kb. 1,6 – 2,0 GW lesz.

Ausztrália: New South Wales (UNSW Sydney), a 255 MW-os park az egyetem teljes ellátását megoldja, a befejezés 2020-ra várható.

További nagyméretű erőművek:

550 MWp Topaz napelem farm: Kalifornia, 2.250.000 db napelem.
A Kamuthi napelem erőmű: India, Tamil Nadu, 648 MW kapacitás.
Longyangxia napelem park: 850 MW kapacitás 200.000 háztartás ellátására. A teljes beruházás értéke kb. 6 milliárd yuan (920.84 m USD).
Kurnool napelem park: India, 24.0072 km2 terület. Összesen 1.000 MW kapacitás. Költsége 1 milliárd USD. Mintegy 4 millió telepített napelem.
Enel Villanueva napelem erőmű: Mexico, Coahuila, 2,3 millió napelem, 2.400 hektár. Termelése éves szinten 1.700 GWh.
Quaid-e-Azam napelem park: Bahawalpurban, jelenleg is épül, eddig több mint 5.000.000 napelemet tartalmaz.
Tengger napelem park: Kína, Zhongwei, Ningxia, Tengger sivatag. Teljesítménye 1,547 MW.
Mohammed bin Rashid Al Maktoum napelem park: Tervezett kapacitása 2020-ra 1,000 MW, 2030-ra 5000 MW.  Ez lesz a világ legnagyobb napelem erőműve.
Bhadla napelem farm: Rajasthan’s Jodhpur kerület, 45 km2. Kimeneti teljesítménye 2.255 MW.
A Pavagada napelem park: Karnataka, Tumkur kerület, 13.000 acres terület. Öt falut érint a beruházás (Balasamudra, Tirumani, Kyataganacharlu, Vallur, Rayacharlu).  A területet a magas napenergia hányad és a kevés eső miatt választották a naperőmű helyszínének. 2020 végére, a napelem park elérheti a 2.000 MW kapacitást.

Ezzel a napelemes világ “leg”-jeit bemutató cikksorozatunk végére értünk. A „leges-legjobb” napelemes rendszert kívánjuk Önöknek!

Minden körülmény adott, hogy egy napelemes rendszerrel növelje életszínvonalát? Kérjen ajánlatot! A kalkulációt követően 15 percen belül részletes, személyre szabott árajánlatot küldünk.

Mekkora napelemes rendszerre van szüksége? Tudja meg MOST!

Kalkulátorunkkal pár perc alatt kiszámolhatja, hogy mekkora napelemes rendszerre van szüksége. A kalkulációt követően 5 percen belül részletes, személyre szabott árajánlatot küldünk. Kattintson, ha nem akar heteket várni egy árajánlatra!