Egy napelemmel sokat spórolhatunk, de vajon mi történik áramszünet esetén, ilyenkor is termel a rendszer? Rovatunkban gyakran ismételt kérdésekre adunk válaszokat.

Sokan teszik fel az említett kérdést, amikor napelemes rendszer telepítésén gondolkoznak. A válasz egyszerű, áramszünet esetében ugyanaz történik a napelemes háztartásokban, mint az átlagos háztartásokban: hiába csapkodjuk a villanykapcsolót, nem lesz fény. Vagyis a napelemes rendszer áramszünetben nem megoldás. Ugyanis a hálózatra kapcsolt invertereknél kötelező előírás, hogy áramszünet esetén leváljanak a hálózatról és megszűnjön a napelemek “betermelése”. Erre biztonsági szempontól van szükség. Hiszen, amikor egy villanyszerelő karbantartást végez, akkor 100%-ig biztosnak kell lennie abban, hogy a rendszerbe semmilyen módon nem kerülhet áram – például az utca másik végében lévő napelemből.

 

Így is sokszorosan megéri 

Létezik egy kiskapu! Ha szeretnénk elkerülni az áramszünetet, választhatunk valamilyen szünetmentes megoldást. Viszont ebben az esetben külön gondot kell fordítani arra, hogy olyan kivitelezőt találjunk, aki egyszerre ért a szünetmentes- és a napelemes rendszerekhez.

A napelem tehát áramszünet esetén nem megoldás. Viszont hatalmas előnye az eszköznek, hogy a „feleslegesen” termelt áram betáplálható a közhálózatba és onnan bármikor ingyen felhasználható. De arról se feledkezzünk meg, hogy a napelem két legnagyobb előnye a villanyszámla lenullázása és a környezetvédelem. Azt pedig lássuk be, hogy az inverterekre vonatkozó előírás elengedhetetlen, hiszen emberi életek múlhatnak rajta.

Ha sokallja a villanyszámlát vagy azt tapasztalja, hogy „szökik az áram”, kérjen ajánlatot. A kalkulációt követően 15 percen belül részletes, személyre szabott árajánlatot küldünk.

Mekkora napelemes rendszerre van szüksége? Tudja meg MOST!

Kalkulátorunkkal pár perc alatt kiszámolhatja, hogy mekkora napelemes rendszerre van szüksége. A kalkulációt követően 5 percen belül részletes, személyre szabott árajánlatot küldünk. Kattintson, ha nem akar heteket várni egy árajánlatra!