Az elektromos autók használatának számos előnye van. Az e-autók használatával nem csak a környezetvédelemhez tudunk hozzájárulni, hanem életminőségünkben is jelentős javulást érhetünk el. Ugyanakkor számos kérdés is felmerül ezeknek a járműveknek az üzemeltetésével és jövőjével kapcsolatban, ami részben gátat szab a dinamikusabb elterjedésnek. A mobilitás ezen formájának környezeti és gazdasági szempontú pozitívumait, és a technológiával kapcsolatban felmerülő aggodalmakat a következő fejezetek taglalják:

AZ ELEKTROMOS AUTÓ HASZNÁLATÁNAK KÖRNYEZETI ÉS GAZDASÁGI ELŐNYEI

Az e-autók közvetlenül nem járulnak hozzá a légszennyezéshez, mivel működésük során semmilyen környezetszennyező anyagot nem eregetnek a levegőbe. Ezek a járművek elektromotorral vannak ellátva, így a robbanómotoros társaikkal szemben a motor működésének zajkibocsátása is elenyésző, mondhatni hangtalan. Ezáltal nem csak a légszennyezése, de a zajszennyezése is zéró.

Amennyiben gazdasági oldalról nézzük az elektromos autózást, megállapíthatjuk, hogy pénztárcánkra is kedvező hatással van. Egy e-autó fogyasztása – figyelembe véve a töltési kapacitást és a vásárolt áram árát – nagyjából 5 Ft/km, míg egy hagyományos közepes benzinmotorral szerelt gépjárműé körülbelül 45-50Ft/km. Könnyedén megállapítható, hogy a megtett út tekintetében közel tízszeres haszonnal lehet számolni, ha elektromos autóval közlekedünk. Ezt az arányt tovább javíthatja, ha a töltés forrását jelentő energiát például napelem segítségével állítjuk elő. Ebben az esetben ugyanis a kilométerre vetített költségünk gyakorlatilag 0 Ft.

KÉTSÉGEK AZ ELEKTROMOS AUTÓHASZNÁLATTAL KAPCSOLATBAN

Az elektromos autók kapcsán a sok pozitív tulajdonság mellett néhány kétség is felmerül. Sokan kérdőjelezik meg ezeknek a járműveknek a közvetett környezeti hatását a bennük található akkumulátorok és a feltöltésükhöz szükséges energia forrása miatt. Emellett sokakat elbizonytalanít a technológiával kapcsolatban az e-autók töltési lehetősége.

Utóbbi felvetés nem is tekinthető igazi problémának, hisz jelenleg a töltőállomások egyre nagyobb teret nyernek, és lassacskán olyan általános infrastrukturális elemnek tekinthetők, mint a benzinkutak. A töltőállomásokkal és azok elterjedésével kapcsolatban egy korábbi cikkünkből tudhat meg információkat olvasónk.

Sokakban felmerül a kérdés, hogy mi lesz a gépjárművekben található energiatároló berendezésekkel, ha működési idejük lejár? Erre az a válasz adható, hogy az elektromos autókban és egyéb járművekben található akkumulátorok folyamatos fejlesztés alatt állnak, hogy hatékonyságuk és használhatósági idejük minél nagyobb mértékben javuljon. A használati idő megnövelésével hulladékként is ritkábban jelennek majd meg a körforgásban. Az energiatárolók a bennük található anyagok miatt veszélyes, különleges kezelést igénylő hulladékoknak számítanak, melyek feldolgozására több cég specializálódott már, így a hasznos anyagok kinyerését követően biztosított azok újrahasznosítása is.

elektromosautó

A harmadik problématerület a töltéshez előállított energia forrása. Jelenleg az elektromos áram előállítása többnyire fosszilis energiahordozók felhasználásával történik, így valóban megkérdőjelezhető az elektromos autók jelenlegi környezetbarát működtetése. Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy világszerte jelentős a törekvés a karbonsemleges energiatermelési berendezkedésre. A megújuló energiaforrások egyre nagyobb teret kapnak az energia előállításában, így a közeljövőben vélhetően teljes mértékben környezetbarát technológiának tekinthetők majd az elektromos járművek. A zöld energia előállításának pedig az egyik legjobb módszere a napenergia, melyet könnyedén, minimális beruházással magunk is előállíthatunk. Egy napelemes rendszer kialakításával személyesen is megbizonyosodhatunk arról, hogy saját elektromos autónkat a magunk által megtermelt környezetbarát árammal töltöttük fel.

Ha sokallja a villanyszámlát vagy azt tapasztalja, hogy „szökik az áram”, kérjen ajánlatot. A kalkulációt követően 15 percen belül részletes, személyre szabott árajánlatot küldünk.

Mekkora napelemes rendszerre van szüksége? Tudja meg MOST!

Kalkulátorunkkal pár perc alatt kiszámolhatja, hogy mekkora napelemes rendszerre van szüksége. A kalkulációt követően 5 percen belül részletes, személyre szabott árajánlatot küldünk. Kattintson, ha nem akar heteket várni egy árajánlatra!