Áttörést hozhat a napelemeknél az az újítás, mely alapján majd esőben is termelésre foghatók a panelek. A ráadás: még akkor is generál villamos energiát a rendszer, ha egész éjszaka esik.

A megoldás az esőcseppekben rejlik. A kínai Soochow Egyetem munkatársai szerint olyan fejlesztések zajlanak, melyek végeredményeképp a napelem panel bármilyen időjárási körülmény között képes lesz energiát termelni.

A csapat munkájának eredménye egy hibrid eszköz lett, mely továbbra is fotovoltaikus elven működik napütésben, eső esetén viszont az esőcseppek mozgási energiáját használja fel energiatermelésre.
Az új fejlesztésű napelem speciális, dupla polimerréteget kap a fotovoltaikus panelek felett. Esőben az egyik réteg elektródaként viselkedik, így a ráhulló, majd lefolyó esőcseppek mozgásánál jelentkező, statikus elektromosság is “megfogható”.

Ha éjjel esik, az eszköz akkor is képes energiát szolgáltatni!

További teendők szükségesek:
Az egyetem munkatársai és mások is egyetértenek abban, hogy az esőcseppekből nyerhető kimeneti teljesítmény kevesebb, mint a hagyományos módon előálló, ezért szükségesek további fejlesztések is.

Több fejlesztő is elismerte a megoldás sikerességét, és azt, hogy a jövőben jelentős áttörést hozhat a módszer. Az egyetemi kutató Baoquan Sun szerint három-öt évre van szükségük ahhoz, hogy olyan prototípust építsenek az új típusú napelemből, mely alapja lehet egy későbbi sorozatgyártásnak.

Számolja ki mekkora rendszerre van szüksége!

Kalkulátorunk segítségével pár perc alatt pontosan kitudja számolni, hogy mekkora napelem rendszerre van szüksége. A villanyszámláját így teljesen lenullázhatja. A kalkulációt követően 15 percen bellül részletes árajánlatot is küldünk a kiszámolt napelem rendszerhez. Használja a kalkulátorunkat, ha nem akar napokat, vagy heteket várni egy árajánlatra!