Az utolsó féléves mérések alapján a megújuló energiaforrásokból termelt villamos energia mennyisége meghaladta a szénből előállított áramét. Korábban erre még soha nem volt példa!

A szél-, nap- és vízenergia, valamint a biogáz alapon termelt villamos energia Németország áramfogyasztásának 36,3 százalékát fedezte 2018 januárja és júniusa között, míg a szénerőművek az energia 35,1 százalékát termelték meg.

Viszonyításképpen: 1 éve ilyenkor a megújulók az összigény 32,5 százalékát, a szén pedig 38,5 százalékát tudta kielégíteni a német BDEW (Bundesverband der Energie- und Wasserwirtschaft) iparági egyesület adatai szerint.

Korábban is előfordult már, hogy kis időre átvették a vezetést a megújulók, hosszabb távon viszont most először.

A rekord elérésében a kedvező időjárási körülmények, valamint az alacsonyabb fogyasztás is szerepet játszott. Ugyanakkor nagymértékben hozzájárult a jelentős szén-dioxid-kibocsátási értékeket mutató feketeszén felhasználásának csökkenése is.

Németország ezzel együtt azonban egyelőre képtelen tartani eredeti szén-dioxid-kibocsátási célját. Az ország a tervezett 40 százalék helyett csak 30 százalék körüli értékben lesz képes csökkenteni üvegházgáz-kibocsátását 2020-ig (az 1990-es szinthez képest).

Számolja ki mekkora rendszerre van szüksége!

Kalkulátorunk segítségével pár perc alatt pontosan kitudja számolni, hogy mekkora napelem rendszerre van szüksége. A villanyszámláját így teljesen lenullázhatja. A kalkulációt követően 15 percen bellül részletes árajánlatot is küldünk a kiszámolt napelem rendszerhez. Használja a kalkulátorunkat, ha nem akar napokat, vagy heteket várni egy árajánlatra!