Emma Woollacott

A technológia és üzleti világ riportere

 

  1. június 26

Amint a megújuló erőforrások iránt egyre nagyobb erőfeszítéseket tesznek gazdaságaink, hogy kevésbé támaszkodjanak a szénhidrogénalapú forrásokra, az energiatárolás is egyre hangsúlyosabb szerephez jut. Elképzelhető-e tehát, hogy a háztartások is integráns részét képezzék a nemzeti elektromos hálózatnak?

Mikor Adam Courtney amellett döntött, hogy csökkentse a „különösebben nem túl energiatakarékos”, kettes energiafokozatú házának kiadásait Godmanchesterben, Angliában, a napelemes megoldás mutatkozott kézenfekvőnek.

Ámbár hamarosan rá kellett jönnie, hogy a megtakarítása közel sem volt olyan mértékű, mint amire számított. A megújuló forrásból származó energia nem okvetlenül a megfelelő időben áll rendelkezésre és például felhős napokon Adam családja nagymértékben a nemzeti hálózatra volt utalva.

Ugyan a napfényes időszakokban rengeteg felesleges energiát töltött fel a hálózatra, csak csekély megtérülést tudhatott később magáénak.

„Végül arra jutottunk, hogy úgy töltünk fel a hálózatra, hogy a fizetség igen csekély cserébe, tehát végsősoron ’miért is csináljuk az egészet?’,” meséli Adam.

Ehelyett az adatközpont tulajdonos úgy vélte, ő maga jobb hasznát tudná venni az általa megtermelt energiának, amennyiben lenne tárolásra mód és azt akkor tudná hasznosítani, amikor éppen szükséges.

Így akkumulátoros tárolók után nézett, hogy a napelemei által termelt többlet energiát eltárolja, s mielőtt még a Tesla Powerwall mellett tette volna le voksát –már addig jutott, hogy azt fontolgatta, ő maga lát neki megépíteni saját tárolóalkalmatosságát.

A választott egység és a támogatást biztosító hardver £6000 alatt állt meg, amihez még a £3000 értékig terjedő telepítési költség adódott hozzá. De ezért a rendszer lehetővé teszi, hogy az olcsóbb időszakokban vásároljon energiát, ezzel is csökkentve mind az otthona, mind a két családi autó üzemeltetési költségét.

„Az Economy 7-el (differenciális tarifarendszer) az éjszakai áram olcsóbb és a Powerwall tudja, hogy mennyire lesz napos az idő, és mennyi energiát kell vásárolnia,” magyarázza.

„A számlám havi £140 volt, de most csak £25 fizetek minden hónapban az áramért, s az is jobbára az autókba megy.”

Számos energiatároló szolgáltató –úgymint az Ovo Energy, a Powervault és a Moixa- lépett a piacra, különösen, hogy az elektromos járművek (EV-k) a belföldi energiamix ígéretes szereplőinek tűnnek. A BMW i3 akkumulátorok már szélerőműfarmok alkotóelemei Walesben, tehát logikus, hogy a hasonló autó akkumulátorokat integrálják az otthonok ellátására szolgáló rendszerekbe is.

Mindeközben az élvonal szereplői közt a Tesla diktálja a tempót. A falra szerelhető hűtőszekrényajtó méretű akkumulátora akár beltérbe vagy kültérre is telepíthető. Elektromos érzékelők hada felügyeli az energiafelhasználást és a napelemes elektromos energiatermelést, mialatt az intelligens előrejelzéseket adó szoftver felméri a jövőben várható fogyasztást és termelést.

„A hálózatról beszerezhető áram változó árviszonyaihoz igazítja a Powerwall a betáplálási és felvételi időszakokat,” adja hírül a Tesla szóvivője.

„Mivel a Powerwall tanul, a lehető legtöbbet hozza ki a napelemes rendszer energiatermeléséből anélkül, hogy bármit is változtatna azon, hogy az adott háztartásában mikor és hogyan használják az elektromos energiát.”

Egyidejűleg az Ovo Energy is útjára bocsájtotta akkumulátorcsaládját, mely egyaránt alkalmazható megújuló vagy nem megújuló energiatermelés során.

„A Tesla rendszerét úgy jellemezném, ami kimondottan úgy készült, hogy alapvetően önállóan működhessen,” árulja el Stephen Fitzpatrick vezérigazgató. „Ha önöknek arra van szükségük, hogy a termelés is rendelkezésre álljon. A mi rendszerünk pedig úgy készült, hogy egy már meglévő hálózatba integrálható legyen.”

Az Ovo abban segíti a háztartásokat, hogy a csúcsidőn kívüli energiából hozza ki a legtöbbet tulajdonosaik számára –mely hozzávetőlegesen a csúcsidő árainak a felét jelenti- illetve abban is, hogy az elektromos autóikban tárolt energiát is integrálhassák a tárolórendszerbe.

Az elektromos autók integráns részét képezhetik a háztartások energiakezelő rendszerének

Nincs szükség tehát a napelemekre vagy bármely más energiaelőállítási formára, a vásárlók egyszerűen éjjel tölthetik akkumulátoraikat és a hozzáférhető többlet energiát napközben tölthetik vissza a hálózatra.

Az Ovo VCharge nevű szoftvere kezeli ezt az elektromos ár-apály jelenséget, olyan információkat figyelembe véve, mint az aktuális időjárás, televíziós műsoridők, melyek mind-mind befolyásolják és előre jelzik a magas elektromosáram igényű időszakokat.

Egyértelműen az Ovo, mint energiaszolgáltató előnyére szól, hogy a technológiája kiegyenlíti a napi elektromosáram igényben mutatkozó csúcs- és mélypontokat, ezzel mintegy megkönnyítve és olcsóbbá téve a rendszeres és egyenletes energiaellátást.

„Ez egyben kisebb számlákat is eredményez,” mutat rá Fitzpatrick úr.

A cég éppen a skóciai Orkneyban teszteli a technológiáját a helyi háztartásokba telepített rendszerein keresztül úgy, hogy a VCharge irányíthatja a hőtárolós fűtőtestek és bojlerek üzemelését.

„Berendezések százait kezeljük és hozzuk összhangba működésüket egy helyi szélerőmű teleppel,” mondja Fitzpatrick úr.

„A múltban a szélturbinákat gyakran ki kellett kapcsolni, mert a hálózat nem bírta volna el a terhelést.”

Az Ovo úgy véli, hogy e megtakarítással akár 2000 otthon egy éves ellátására elegendő energiát lehet biztosítani.

 

„A tárolásnak igen fontos szerep jut abban, hogy támogassa az országot abban az izgalmas átmenetben melyet a minél alacsonyabb mértékű szénhidrogén felhasználáson alapuló energiaelőállítás jelent, amikor az egyre nagyobb számban megjelenő szél- és naperőművek folyamatos rugalmasságot követelnek meg az ellátó hálózat részéről,” nyilatkozta a BBC-nek az Egyesült Királyság Nemzeti Elektromoshálózatának egyik szóvivője.

De ahhoz, hogy bárminemű lényeges hatást tapasztaljunk nemzeti szinten, a háztartások energiatároló képességének nagymértékben nőnie kell és a jelenleg tapasztalható igen jelentős költségek komoly fejtörést okoznak, hiszen egy-egy rendszer több ezer fontos befektetést jelent.  Így jelentős kormánytámogatás hiányában a háztartások hosszú évekig nem számíthatnak megtérülésre.

„Bár a technológia bizonyítottan megfelelően működik, továbbra is csak gyerekcipőben jár, és nem részesülhet a méretgazdaságban jelentkező termelés előnyeiből,” Nick Browne, a Wood Mackenzie energiakutató és tanácsadó cég elemzője szerint. „Ebből kifolyólag jelenleg ez igen költséges megoldás.”

„De arra számítunk, hogy az akkumulátor árak akár 50%-al is csökkenhetnek 2025-re. Amennyiben pedig ez megtörténik, az akkumulátortelepítés jelentős mértékben nőni fog fellendítve ezzel a megújuló energia áttörését a piacon és tovább csökkentve a fosszilis energiahordozók szerepét az energiatermelésben.”

 

Mekkora napelemes rendszerre van szüksége? Tudja meg MOST!

Kalkulátorunkkal pár perc alatt kiszámolhatja, hogy mekkora napelemes rendszerre van szüksége. A kalkulációt követően 5 percen belül részletes, személyre szabott árajánlatot küldünk. Kattintson, ha nem akar heteket várni egy árajánlatra!