Van abban valami ellentmondás, hogy az egyik leginkább környezetbarát eszköz csak a működése során védi a természetet.

Az elmúlt években többször nekünk szegezték a kérdést: a napelem valóban veszélyes hulladék? Ezért számításba vettük a rendszer elemeit és megvizsgáltuk a felvetést. Az állítás, miszerint “a napelemgyártás ökológiai lábnyoma nagyjából a fél Balatonnak felel meg” nem igaz. Ha az lenne, az EU vagy az USA nem támogatná ilyen nagy mértékben a fotovoltaikus rendszerek telepítését. Persze meg kell hagyni, minden viccnek a fele igaz. Be kell látnunk, a napelem veszélyes hulladéknak minősül, de ehhez hozzátartozik az is, hogy a jogszabályok alapján egy telefon is ebbe a kategóriába tartozik – akárcsak bármilyen elektronikus eszköz. Ezzel szemben egy mobil semmilyen jótékony hatással nincs a környezetre, míg a napelem annál inkább. Egy rendszer, közel 30 éves élettartama alatt széndioxid-mérleg javító hatással bír a gazdaságra, miközben felveszi a versenyt a hagyományos, jobbára elavult energiahordozókkal.

Amennyiben mégis le kell bontani a paneleket, elkerülhetetlen, hogy szemetet termeljünk. Nézzük, pontosan milyen elemekből áll egy napelemes rendszer:

  • Ón: A forrasztási pontokban elenyésző mennyiségben található, így veszélytelen.
  • Műanyag fólia: Szigetelési célt szolgál és csupán pár grammról beszélünk.
  • Réz: A rendszer tisztán újrafeldolgozható rézkábelt tartalmaz.
  • Szilícium: Ez nem más, mint erősen tisztított és kristályosított homok, így nem veszélyes.
  • Műanyag: A háttérlap készül ebből az anyagból, ami gyártótól függően feldolgozható.
  • Alumínium: A fémhulladék minden feldolgozó helyen leadható és könnyen újrahasznosítható.
  • Üveg: Csökkentett vastartalmú speciális üvegről beszélünk, ami gond nélkül újrahasznosítható.

Tehát elképzelhető, hogy a napelem tulajdonosnak lesz némi újrahasznosítható vasa, reze, alumíniuma és egy üveglapja úgy 20-30 év múlva. Mivel az eddig telepített rendszerek magas élettartamuknak köszönhetően jelenleg is használatban vannak, még nem láttunk jelentős mennyiségű napelemek után keletkezett hulladékot. Mindenesetre a gyártók gyakran rendeznek konferenciát az újrahasznosítási kapacitás kiépítéséről, és azt sem szabad elfelejteni, hogy az Európai Unió e-hulladékokról szóló irányelve a napelemekre is vonatkozik.

Minden körülmény adott, hogy egy napelemes rendszerrel növelje életszínvonalát? Kérjen ajánlatot! A kalkulációt követően 15 percen belül részletes, személyre szabott árajánlatot küldünk.

Mekkora napelemes rendszerre van szüksége? Tudja meg MOST!

Kalkulátorunkkal pár perc alatt kiszámolhatja, hogy mekkora napelemes rendszerre van szüksége. A kalkulációt követően 5 percen belül részletes, személyre szabott árajánlatot küldünk. Kattintson, ha nem akar heteket várni egy árajánlatra!