A globális felmelegedés ellen védekezhetünk a mindennapi szokások felborításával, apró változtatások eszközölésével, de igazán hatékony lépésnek a megújuló energiaforrások alkalmazása nevezhető.

A közlekedési kultúra asztalán régóta vitatott kérdés a napelemes autók relevanciája. Tekintetbe véve, hogy a közlekedési szektor 40%-át teszik ki a személyautók, így igencsak nagy előrelépés lenne, ha elterjednének a szoláris energiával üzemelő modellek, mint például a Sono Motors Sionja, ami úgy működik, mint egy elektromos autó, csak épp nem a konnektorba dugva kell feltölteni, hanem elég vele kiállni a napra. Játszunk el a gondolattal, hogy a fejlett ország által ígért dízel és benzines autók betiltása megvalósul, és átállunk az elektromos-, sőt, a napenergiával működő közlekedési eszközökre. Lehet, hogy ez utópikusan hangzik, de közel sem az. A megújulókkal üzemeltetett eszközök nagy része már létezik, csak még épp gyerekcipőben jár a piac.

Korábbi cikkünkben még több érdekességet talál a Toyota Prius hibrid modelljéről.

Kép forrása: gardenista.hu

A Sono Motors Sionja nem csak magát képes tölteni, de áramforrásként is használható, így például egy kempingezésnél rádughatjuk a vízforralót. Mindemellett nem csupán a napelemes autó, hanem a napelemmel működő elektromos autótöltő állomások is megoldást jelenthetnek. De ha már környezetbarát közlekedésről beszélünk, nem mehetünk el az egyedi fejlesztésű elektromos rásegítésű hibrid bringák mellett sem. Ezeknek a legújabb változatai a napenergiával működő biciklik és triciklik, mint például az Ele Solarbike, vagy a magyar fejlesztésű Pannonrider.

Kép forrása: gardenista.hu

De mi a helyzet a tömegközlekedéssel? Jó hír, hogy már több országban üzemelnek napelemmel ellátott buszok és vonatok. Persze ott még nem tart a technika, hogy egy egész személyvonatot pusztán napenergiával mozgasson több száz kilométeren át, viszont ott igen, hogy a fülkék áramellátását, a világítást, vagy a fűtést a tetőn elhelyezett napelemek szolgáltassák. Kínában sorakoznak a szolárbuszok, Indiában pedig már zakatol a napelemes vonat. Csak idő kérdése, hogy hozzánk mikor futnak be a megújuló energiával működő tömegközlekedési eszközök. Addig is egy módon védekezhetünk a klímaváltozás ellen: saját napelemmel.

Kép forrása: gardenista.hu

Ha Ön is szeretne saját napelemes rendszert, kérjen ajánlatot. A kalkulációt követően 15 percen belül részletes, személyre szabott árajánlatot küldünk.

Cikk forrása: gardenista.hu

Mekkora napelemes rendszerre van szüksége? Tudja meg MOST!

Kalkulátorunkkal pár perc alatt kiszámolhatja, hogy mekkora napelemes rendszerre van szüksége. A kalkulációt követően 5 percen belül részletes, személyre szabott árajánlatot küldünk. Kattintson, ha nem akar heteket várni egy árajánlatra!