Ha a szelektívbe dobjuk a PET palackot, fél siker. Néhány új szokással és egy kattintással azonban még többet tehetünk a fenntarthatóság jegyében. Cikkünkben olyan tippeket adunk, melyekkel egy nappal tovább tartjuk zölden a bolygót.

  1. 1 millió műanyag zacskó naponta, több a soknál. Márpedig Magyarországon naponta közel 1 millió műanyag szatyor kerül a szemetesekbe. Ez órási mennyiség, magáért beszél, hogy csökkenteni kell.  Erre tökéletes no-budget megoldás a vászonszatyor. Többször használható, környezettudatosabb az előállítása és hatalmas előnye, hogy nehezebben szakad. Persze ettől függetlenül a különböző műanyag csomagolású ételek fogyasztásának csökkentésével is sokat tehetünk.
  2. “Ki van a szobában?” – Egy teljesen logikus kérdés, amikor az üres szobában ég a villany. Nem is gondolnánk, hogy mennyi áramot takaríthatunk meg egy egyszerű mozdulattal, ami a villanykapcsoló lenyomása. Arról nem beszélve, hogy a villanykörte is tovább kitart, ha odafigyelünk. Ezen nincs mit túlgondolni, egyszerűen kapcsoljuk le a lámpát, amint elhagytunk egy helyiséget. Lelkesebb típusoknak és elszánt környezetvédőknek érdemes fontolóra venniük a mozgásérzékelős lámpát.
  3. Segítsük egy kicsit a légkondi munkáját! Sokat spórolhatunk a légkondi használatával, ha nyáron odafigyelünk arra, hogy kizárjuk a meleget. Mondani sem kell, hogy ezt miként érhetjük el a legkönnyebben. A besötétített szobák és a csukott ablakok csodákra képesek. Ha kívül tartjuk a napsugarakat, több fokkal csökkentjük a beltéri hőmérsékletet, amiből az következik, hogy elég kevesebbszer bekapcsolni a légkondit. Így havonta rengeteg áramot spórolhatunk.
  4. A kevesebb víz több víz. Ausztráliában népszerű közmondás: „maradhat, ha sárga, de ha barna, mehet a csatornába”. Nem túl bizalomgerjesztő mottó, de hatásos és jelen esetben indokolt. Ausztráliában ugyanis az emberek naponta 150 liter vizet használnak el fejenként. Ráadásul ennek a nagy részét a mosdó használatnak köszönhetik. Ha nem szeretnénk átvenni a bizarr mondást, jobb, ha csökkentjük az öblítésekkor elhasznált víz mennyiségét. Erre praktikus megoldás a kétfunkciós wc tartály, de első körben egy vizesüveg is megteszi. Ha egy üveget helyezünk a toalett víztartályába, minden egyes öblítés alkalmával kevesebb vizet használunk el.
  5. Inkább felejtsük el az 50 °C programot. A mosógépek fogyasztásának 80%-át a víz melegítése teszi ki. Ha nem indokolt, felesleges 40 °C-nál magasabb programot elindítani – a magas hőmérséklet egyébként sem tesz jót a legtöbb anyagnak. Tehát fél perc beállítással töltött idő, és máris kevesebb áramot használunk, sőt, alacsonyabb hőfokon vízkőből is kevesebb rakódik le. A vízkövet pedig senki sem szereti, főleg nem a mosógépek. Ugye az egyértelmű, hogy félig megpakolt mosógépet nem indítunk el?

+1. Használjuk a nap erejét! Mára csupán egy tévhit, hogy napelemes rendszert csak a tehetős családok engedhetik meg maguknak. Ha nyitott szemmel járunk, könnyen rátalálunk azokra a pályázatokra, melyekkel hatalmas kedvezménnyel juthatunk hozzá saját napelemünkhöz. Jelenleg a Magyar Fejlesztési Bank kecsegtet visszautasíthatatlan ajánlattal, melyről előző cikkünkben bővebben olvashat.

Kalkulátorunkkal pár perc alatt kiszámolhatja, mekkora napelemes rendszerre van szüksége. A kalkulációt követően, 15 percen belül részletes, személyre szabott árajánlatot küldünk.

 

Mekkora napelemes rendszerre van szüksége? Tudja meg MOST!

Kalkulátorunkkal pár perc alatt kiszámolhatja, hogy mekkora napelemes rendszerre van szüksége. A kalkulációt követően 5 percen belül részletes, személyre szabott árajánlatot küldünk. Kattintson, ha nem akar heteket várni egy árajánlatra!