A Quora fórumán egy férfi érdekes kérdést tett fel: Ha a napenergia nem elég hatékony, miért tudják ilyen magas számban értékesíteni a napelemes rendszereket? A felvetésre egy felhasználó, Michael Barnard – aki foglalkozását tekintve karbonstratéga – érdekes válasszal járult hozzá a helyzet megvilágításához.

 

Való igaz, hogy a napelemes rendszer mindössze 20%-ot tud hasznosítani a Nap energiájából, a jó hír viszont, hogy ez teljesen irreleváns mind a nap-, mind pedig a szélenergia esetében, míg a nem megújuló energiáknál igenis lényeges a hatékonyságról beszélni.

A hatékonyság ez esetben abban nyilvánul meg, hogy az adott energiaforrásnak mekkora része megy át hasznosítható és felhasználható elektromos árammá.

A napelempaneleknél ez az arány 20%, azonban a maradék 80% nem vész kárba.

És az a 20% különben nem is olyan rossz eredmény!

Az autó motorja például szintén csak 20%-ot tud hasznosítani a benzinből, a maradék pedig hőként elégve tűnik el. A hőerőművek ideális esetben 33-40%-ot hasznosítanak, a maradék szintén hő formájában távozik. Kombinált ciklusú erőműveknél, ahol a hő mellett mechanikai erővel termelnek áramot, 54% a hatékonyság.

Ezekért a fosszilis energiaforrásokért 100%-os árat fizetünk, ráadásul a károsanyag-kibocsátás szintén 100%.  Ugyanakkor a CO2 kibocsátás 2-3-szor akkora. Így összességében 300 %-ot használunk fel, de csak 20-50%-ot nyerünk belőle.

De vegyük például a szélenergiát, mely ennél jobban, átlagosan 60%-os hatékonysággal dolgozik. Vannak olyan szélturbinák, amik egészen elképesztő, 95%-os hatékonysággal rendelkeznek. A hatékonyságnak mégsincs semmi jelentősége, hiszen a szél, a Naphoz hasonlóan kifogyhatatlan és ingyenes energiaforrás.

A Nap ingyenes energiájának kihasználása során nem mindegy, hogy a világ mely részén lakunk, milyen földrajzi paraméterekkel rendelkezünk, a napelempanelek milyen szögben, milyen tájolással vannak felszerelve, mekkora a besugárzás mértéke. Mindezek nagy mértékben befolyásolják a hatékonyságot.

Éppen ezért elengedhetetlenül fontos a minőségi kivitelezés, amit nem lehet Youtube videókból ellesni, se ügyes műszaki érzékkel megáldott, de tapasztalattal nem rendelkező egyénre bízni, hiába kecsegtető, hogy fele annyiért megcsinálja, mint egy erre szakosodott, szakmai végzettséggel rendelkező napelemes kivitelező.

Nem kell a Napnak és a szélnek hatékonynak lennie. Korlátlanul a rendelkezésünkre állnak és elég, ha van egy hatékony rendszerünk, mely képes belőlük áramot termelni.

Mi az EU-Solar ehhez mérten minőségi, akár 10 éves garanciával rendelekző Growatt invertereket kínálunk, melyeket több éves szakmai tapasztalattal rendelkező szakembereink segítségével biztosítjuk, hogy egy életre lenullázzuk az Ön villanyszámláját.

Mekkora napelemes rendszerre van szüksége? Tudja meg MOST!

Kalkulátorunkkal pár perc alatt kiszámolhatja, hogy mekkora napelemes rendszerre van szüksége. A kalkulációt követően 5 percen belül részletes, személyre szabott árajánlatot küldünk. Kattintson, ha nem akar heteket várni egy árajánlatra!