Ausztráliából származik a különleges technológiával készült napelemek ötlete. Jelenleg tesztelés alatt áll működésük és hatékonyságuk. Kinézetük leginkább tapétára emlékeztet, ami a szokatlan kivitelezésre utal.

Az elképzelés Paul Dastoortól származik, a Newcastle Egyetem fizikusprofesszorától. 2017 májusában már bemutatta, hogy milyen terven dolgozik több évtizede, ennek pedig most láthatjuk az eredményét. Akkor a papírszerű napelemek által termelt energiát néhány kijelző energiaellátására használta fel, most viszont valódi, éles helyzetben zajlik a tesztelés.

A professzor a chips-szes zacskóhoz hasonlítja azt a speciális anyagot, amelyből a napelemei készültek, de tapétára vagy vastagabb papírra is emlékeztethetnek a panelek. Hozzávetőlegesen 1 milliméter vastagságúak és rendkívül érdekes, hogy ily módon is ki tudja nyerni és hasznosítani  a rendszer a Nap energiáját.

Előállítási költségük hihetetlenül alacsony, egy négyzetméter kb. 10 dollárba kerül. A ráadás, hogy gyártásuk egy speciális nyomtatóval történik, így egy nap alatt akár több száz méternyi is előállítható belőle. Ezt tovább fokozva kiemelendő, hogy tíz speciális nyomtató 24 óra alatt annyi napelempanelt képes legyártani, amely 1000 otthon napi energiaszükségletét fedezi.

Éppen ezért és alacsony ára miatt lehet versenyképes ez az új módszer. Dastoor elmondása szerint, az ő megoldása kevésbé hatékony, mint a hagyományos napelemrendszeré, illetve az előállítási anyag egyelőre még közel sem annyira tartós, ellenben sokkal olcsóbb.

A rendszer telepítését egy próbaterületen öt munkás egy munkanapnál is kevesebb idő alatt elvégezte, a technológia költsége pedig töredéke a megszokott napelemes rendszerének.

A fizikus maga sem tudja, hogy milyen karriert fog befutni az elképzelése, ám úgy gondolja, hogy néhány év elteltével keresett lehet a fogyasztók körében, amire valóban nagy az esély, főként az előbb említett pozitívumok miatt.

A napelemrendszerek működésének szerves része az inverter, amely a napelempanel által termelt egyenáramot váltakozó árammá alakítja. Ezt az elektromosságot használhatjuk fel például a háztartásunkban a különböző eszközök üzemeltetésére. A kínai cég, a Growatt, a világ legnagyobb inverterexportőre, kiemelkedő szereplő egy erőteljesen fejlődő iparágban. A Growatt felső kategóriás inverterei Magyarországon is elérhetőek, kiváló ár-érték arányt, garanciát és megbízható teljesítményt nyújtanak.

Mekkora napelemes rendszerre van szüksége? Tudja meg MOST!

Kalkulátorunkkal pár perc alatt kiszámolhatja, hogy mekkora napelemes rendszerre van szüksége. A kalkulációt követően 5 percen belül részletes, személyre szabott árajánlatot küldünk. Kattintson, ha nem akar heteket várni egy árajánlatra!