Az Egyesült Királyság területén összesen több mint 5000 templom és katedrális tért már át megújulóenergia-felhasználásra, az anglikán egyház ezzel is segíti a klímaváltozás elleni küzdelmet.

A The Guardian szerint az anglikán egyház, a katolikus egyház, a baptisták, a metodisták, a kvékerek és az Üdvhadsereg imahelyei álltak át 100%-ban megújuló energiaforrásokra, emellett 15 katedrális is zöld energiát használ már, köztük a salisbury-i vagy épp a liverpooli.

A egyház vezetői mindenkit erre a példára szeretnének ösztönözni, elmondásuk szerint a klímaváltozást a kor „egyik legnagyobb erkölcsi kihívásának” tekintik, amely leginkább a szegényeket súlytja.

A számítások szerint egy templom éves energiaszámlája átlagosan 1000 angol font (kb. 360 ezer forint). Az egyháznál úgy kalkulálnak, hogy az átállással több, mint

5 millió font értékű fosszilis energiát spórolnak meg.

A váltásban nagy szerepe volt a részben az egyház érdekeltségébe tartozó Parish Buying nevű vállalatnak is, mely az anglikán felekezet nevében tárgyal a szolgáltatókkal az energiához való közvetlen hozzáférésről és állapodik meg a lehető legkedvezőbb tarifákról.

Ha ez önmagában nem lenne még elég üzleties: A szentegyház elismert teológusa és a Canterbury egyház korábbi érseke, Rowan Williams azt is megerősítette: Befektetéseiket fokozatosan kivonják azokból a vállalatokból – elsősorban olaj- és bányaipari cégek –, melyek nem teszik meg a meghatározott lépéseket karbonlábnyomuk csökkentéséért, valamint üzleti magatartásuk etikailag kifogásolható.

A most meghozott döntés nyomán tehát az egyház befektetési alapjai 2023-tól kötelesek kivenni a pénzt azokból a vállalatokból –  s a birtokolt részvényeket értékesíteni – , melyek nem vállalnak megfelelő részt az éghajlatváltozás elleni küzdelemből.

Az érsek továbbá kérte a kormány segítségét, tűzzék ki célul, hogy az Egyesült Királyság 2050-re egy teljesen zöld, csupán megújuló energiaforrásokból működő, károsanyagot 0%-ban kibocsájtó állam legyen.

Mekkora napelemes rendszerre van szüksége? Tudja meg MOST!

Kalkulátorunkkal pár perc alatt kiszámolhatja, hogy mekkora napelemes rendszerre van szüksége. A kalkulációt követően 5 percen belül részletes, személyre szabott árajánlatot küldünk. Kattintson, ha nem akar heteket várni egy árajánlatra!