Mit is jelent az, hogy zöld hitel? – adódhat a kérdés. Ez nem más, mint egy olyan kedvezményrendszer, ami előnyben részesíti azokat a hitelkérelmeket, amelyek olyan ingatlanokra kötetnek, amelyek valamilyen megújuló energiaforrást alkalmaznak. A zöld hitelekkel kapcsolatos pontos feltételrendszer csak a későbbiekben lesz elérhető, de az eddigi információkat ebben a cikkünkben ismertetjük.

ZÖLD TŐKEKÖVETELMÉNY-KEDVEZMÉNY PROGRAM

A jegybank 2020-2023 között olyan tőkekövetelmény-kedvezményt kíván meghirdetni a Magyarországon székhellyel rendelkező hitelintézetek számára, ami támogatja a kihelyezett zöld lakáscélú hiteleket a klímabarát pénzügyi termékek elterjedése és az ingatlanállomány energiahatékonyságának javítása érdekében. Mindez azt jelenti, hogy a bankok a 2020. január 1. és 2023. december 31. között az energiahatékonysági lakáscélú – vásárlás, építés, felújítás – kihelyezett hitelek után „tőkekövetelmény-kedvezményt”, az e kölcsönöket felvevő fogyasztók pedig kamatkedvezményt kaphatnak. A jegybank – bízva program sikerében – már azt is előrevetíti, hogy a tervezet sikeressége esetén a program 2023 után is folytatódik.

Emellett konzultáció indul a zöld jelzáloglevelek kibocsátását illetően is.  Az MNB ösztönözni kívánja az úgynevezett „zöld jelzáloglevelek” hazai megjelenését és elterjedését is. Ennek érdekében a jegybank a hitelintézetekkel is egyeztetve intézkedéseket kíván kidolgozni.

MI A ZÖLD HITELEK JELENTŐSÉGE?

Jelenleg nagy hátrányt jelent, hogy a bankok a hitelezés során nem fordítanak kiemelt figyelmet az épületek energetikai tulajdonságaira, annak ellenére sem, hogy a jobb energiabesorolású ingatlanok rezsiköltsége jóval alacsonyabb. Ez pedig azt jelenti, hogy az alacsonyabb fix kiadások mellett az ügyfeleknek is több pénz marad a zsebében, amit esetlegesen a felvett hitel törlesztésére is fordíthat. A zöld hitelek ezáltal kisebb kockázatúak is lehetnek, mint a hasonló, ám nem zöld kölcsönök. Mindezeknek köszönhetően pedig a energiahatékony lakáscélú hitelek átlagosan kedvezőbbek is tudnak lenni.

A hazai energiafelhasználás közel 40 %-áért az épületállomány tehető felelőssé. Ezeknek az ingatlanoknak pedig jelentős része műszaki és hőtechnikai szempontból nem tekinthető korszerűnek. Ezért kijelenthető, hogy számottevően csökkenthető lenne a teljes magyarországi energiafelhasználás, ha ezeknek az épületek energetikai fejlesztéseken mennének keresztül.

A kedvezményes zöld kölcsönökkel a szolgáltatást igénybe vevők a pénzügyeik révén is szolgálhatják a fenntarthatóságot. Emellett pedig a hiteleket nyújtó pénzintézetek is közvetve hozzá tudnak járulni a klímaváltozás elleni küzdelemhez.

Meg szeretné tudni mennyibe kerül egy napelemes rendszer? Kérjen ajánlatot! Az ingyenes kalkulációt követően 15 percen belül személyre szabott, részletes árajánlatot küldünk az Ön részére!

Mekkora napelemes rendszerre van szüksége? Tudja meg MOST!

Kalkulátorunkkal pár perc alatt kiszámolhatja, hogy mekkora napelemes rendszerre van szüksége. A kalkulációt követően 5 percen belül részletes, személyre szabott árajánlatot küldünk. Kattintson, ha nem akar heteket várni egy árajánlatra!