A mikroműanyag részecskék koncentrációja rekordmennyiségű: csaknem négyszerannyi, mint a Csendes-óceánban. A Földközi-tengerben és partjainál található szemét csaknem 95%-ban műanyag áll, ennek nagyrésze Törökországból és Spanyolországból származik, de Olaszország, Egyiptom és Franciaország is hozzájárul a szennyezéshez. A turisták nagyban hozzájárulnak a terheléshez: a nyári hónapokban 40%-kal több szemét kerül be a tengerekbe mint az év többi szakaszában.

A partvidék szinte teljesen lakott, ez még jobban súlyosbítja a helyzetet. Nem biztosítottak hulladékdepók, és mivel magas az illegális szemétlerakók száma, a folyók könnyen tovább szállítják a hulladékot.

Kiemelt szempont a hulladékelhelyezés- és újrahasznosítás rendszerének javítása. Emellett a turizmusban is kiemelten kellene kezelni a főbb célpontok infrastruktúrájának fejlesztését. Ha a hotelek és hajók hatékonyabb belső hulladékgyűjtő rendszert alakítanak ki, az sokat javít a helyzeten.

Az állatvilág sínyli meg legjobban a szennyezést: a kardhalak 18%-ának gyomrában található műanyag. A planktonok több mint fele is szennyezett, és mivel a barázdásbálnák fő tápláléka a plankton, ők is terhelve vannak a káros anyagokkal. A térségben élő 150 millió embert érinti a probléma és 137 állatfajt is.

A fenntartható jövő megvalósítása kis lépésekben kezdődik: Váltson Ön is megújuló energiára!

Számolja ki mekkora rendszerre van szüksége!

Kalkulátorunk segítségével pár perc alatt pontosan kitudja számolni, hogy mekkora napelem rendszerre van szüksége. A villanyszámláját így teljesen lenullázhatja. A kalkulációt követően 15 percen bellül részletes árajánlatot is küldünk a kiszámolt napelem rendszerhez. Használja a kalkulátorunkat, ha nem akar napokat, vagy heteket várni egy árajánlatra!