Egy napelemmel sokat spórolhatunk, de vajon mennyi ideig termel áramot a rendszer? Számíthatunk rá a jövőben vagy cserére szorul? Rovatunkban sokakban felmerülő kérdésekre adunk válaszokat.

 

A napelemesek első kérdései között szerepel: mennyi ideig termel áramot a rendszer? A felvetés jogos, a válasz biztató. Azok a napelemek, amik 15-20 éve lettek felszerelve, máig a szükségleteknek megfelelően termelnek. Persze meg kell hagyni, ezek jellemzően külföldön telepített rendszerek, mivel hazánkban máig újdonságnak számítanak a megújuló energiaforrások. Az EU-Solar Zrt. 2012-ben, az alapítás évében szerelte fel az első napelempaneleket egy megrendelő számára. Ez jelenleg is kifogástalanul üzemel. Azóta több mint 42 MW teljesítményű rendszert értékesítettünk és 2000 engedélyeztetést végeztünk országszerte. Ilyen nagy számok alapján könnyű statisztikát készíteni, ezért fogtuk a kockás lapot és összegeztük a számokat. Meglepő eredmények születtek.

Ez a lipcsei rendszer több mint 20 év után is megközelítőleg annyi áramot termelt, mint újkorában.

A napelem nem kér kenyeret

Egy napelem átlagos élettartama 25 év. Az EU-Solar Zrt. 80%-os termelési garanciát vállal erre az időre, vagyis a rendszer negyed évszázadig biztosan kiválóan termel. És ennek az ígéretnek az időjárás sem tehet keresztbe. A panelek felülete olyan speciális üvegből készül, melynek sem a hó, sem a jégeső nem okozhat gondot, ide nem értve a szélsőséges helyzeteket. Viszont az utóbbitól sem kell tartani, hiszen ezért van a garancia. Ebből következik a szintén gyakran felmerülő kérdés. Milyen karbantartást igényelnek a rendszerek? Még mielőtt bárki hozná a létrát, hogy felmásszon a tetőre, jobb, ha tudja, semmilyen karbantartási, tisztítási munkára nincs szükség. A napelemeket eleve úgy gyártják, hogy azokon gyakorlatilag semmi sem tud meghibásodni. Nincsenek mozgó vagy kritikus elemei. Tehát a felhasználó akkor is teljes biztonságban tudhatja a rendszert, ha évek óta nem látta közelről. Viszont az invertereket már egészen más mérce alapján kell mérni.

Tovább jó, mint ameddig a gyártó garantálja

“Ami nem kínai, az hamisítvány.” – Ezzel nem lehet vitatkozni. Ha elővesszük a telefonunkat, amit naponta órákat nyomkodunk, amiről dolgozunk vagy amin keresztük a szeretteinkkel kommunikálunk, láthatjuk, hogy hol készült. Jó 7000 km-re tőlünk. A napelemes rendszerek lelke, az inverter, épp úgy mint a telefonunk, jellemzően Kínában készül. Ily módon a világvezető Growatt inverterek is egyenesen a Távol-keletről érkeznek hazánkba, azon belül is a kizárólagos magyarországi forgalmazóhoz, az EU-Solarhoz. Összegében egy inverterrel 10-15 évre érdemes számolni, de a gyakorlatból tudjuk, hogy ez inkább 20 év. Murphy törvénye persze a megújuló energiaforrásokra is vonatkozik. Ami elromolhat, az el is romlik. De még így is megnyugtató a tény; egy napelemes rendszer éveken belül visszahozza az árát és további 10-15 évig termel hasznot a felhasználónak.

Kalkulátorunkkal pár perc alatt kiszámolhatja, hogy mekkora napelemes rendszerre van szüksége. A kalkulációt követően 15 percen belül részletes, személyre szabott árajánlatot küldünk.

Mekkora napelemes rendszerre van szüksége? Tudja meg MOST!

Kalkulátorunkkal pár perc alatt kiszámolhatja, hogy mekkora napelemes rendszerre van szüksége. A kalkulációt követően 5 percen belül részletes, személyre szabott árajánlatot küldünk. Kattintson, ha nem akar heteket várni egy árajánlatra!