A munkavédelemnek a napelemszerelésben, mint minden más munkavégzéshez kapcsolódó tevékenységben kiemelt szerepe van. A napelemes rendszerek szerelése esetén a fő veszélyforrást a magasban történő munkavégzés, a munkakörnyezet és a feszültség alatt lévő berendezésekkel való kapcsolat jelenti. Fontos tudni, hogy a munkabiztonsági előírások betartásáért, betartatásáért a munkavezető, adott esetben a tevékenységet végző vállalkozás vezetője a felelős.

A MAGASBAN TÖRTÉNŐ MUNKAVÉGZÉS ELŐÍRÁSAI

A magasban történő munkavégzésnek munkavédelmi szempontból szigorú előírásai vannak. Minden olyan munka ilyen tevékenységnek minősül, ami a talajszint felett legalább 1 méter magasságban történik. Az ilyen típusú munkavégzés során előírás, hogy a tetőn dolgozók testhevedert viseljenek és megfelelően legyenek biztosítva kötéllel is a tetőszerkezethez. A tetőn dolgozóknak a heveder mellett munkavédelmi sisakban, bakancsban és kesztyűben kell a tevékenységet végezniük.

Amennyiben a napelemeket alternatív módon nem az épület tetején, hanem annak falán helyezzük el, akkor bizonyos magasság esetén, ha indokolt (pl.: állvánnyal nem megoldható), vezetőkötélre van szükség. Ez a kötél olyan hajlékony vezeték, ami a függőlegesen mászó személy mellett fut, és ehhez kerül rögzítésre a csúszó zuhanásgátló.

Napelem telepítés

A rögzítési pont egy olyan kijelölt csatlakozási hely, amihez a biztosító kötelet lehet rögzíteni. Az erre a célra kialakított pontnak 10 kN terhelő erőnek kell minimum ellenállnia.  Amennyiben ilyen méretezett és külön erre a célra kialakított pont nincs az adott helyen, úgy ezt létesíteni szükséges az erre a célra rendszeresített eszközökkel, technológiákkal. A rögzítési pont kiválasztásánál törekedni kell arra, hogy az a lezuhanás ellen védett dolgozó feje fölött függőlegesen legyen kiválasztva.

Érdemes tudni, hogy a napelemek szerelése 0° Celsius fok alatt és csapadék hullásakor nem végezhető. Eső, hóesés, közelgő zivatar, jegesedés kezdete előtt, a csúszásveszély kialakulása, villámcsapás veszélye, vagy nagy erejű széllökés miatt a munkavégzést fel kell függeszteni.

MEGFELELŐ MUNKAKÖRNYEZET KIALAKÍTÁSA

Napelemes rendszerek szerelésével kapcsolatban a tetőn történő munkavégzés esetében az előző fejezetben már kifejtésre került, hogy miként szükséges kialakítani a megfelelő munkakörnyezetet, ugyanakkor vannak esetek, amikor állvány vagy daru segítségét kell igénybe venni. Ilyen esetekben – kiemelten mozgatásukkor – oda kell figyelni arra, hogy véletlenül se érintkezzenek, vagy közelítsék meg a magasfeszültségű vezetékeket.

Fix állványrendszer esetén arra kell ügyelni, hogy a szerkezet talapzata stabil legyen, ne süllyedjen meg és ne dőlhessen el semmilyen irányba. Ezen veszélyek ellen a leghatékonyabban úgy védekezhetünk, ha a talajt megfelelően előkészítjük és lehetőségekhez mérten a szerkezetet az épülethez is rögzítjük. Így egyrészt az állványzaton dolgozók testi épségét is tudjuk biztosítani, másrészt a fejlesztés alatt álló ingatlan sérüléseit is el tudjuk kerülni.

FESZÜLTSÉG ALATT ÁLLÓ BERENDEZÉSEKKEL VALÓ MUNKAVÉGZÉS

Napelemes rendszer kialakításakor, a munkakezdés előtt a tetőn áthaladó vagy a munkavégzés közelében lévő csupasz villamos vezetéket mindenképpen feszültségmentesíteni szükséges. A napelemek bekötésekor pedig ügyelniük kell arra, hogy semmiképpen ne érje őket áramütés. Napelemszerelés esetén fontos tisztában lenni azzal, hogy a napsugárzás, vagy akár a szórt fény hatására folyamatosan jelen van a DC feszültség a panelek kapcsain.

TOVÁBBI ELŐVIGYÁZATOSSÁGI TEENDŐK

Vannak olyan teendők, amikkel nem a közvetlenül a tetőn dolgozókat védjük, hanem az épület környezetében közlekedő embereket, vagy éppen magát az ingatlant. Munkavédelmi kikötés, hogy a munkavégzés ideje alatt a munkaterület körül feltüntetésre kerüljön a ,,VIGYÁZZ, A TETŐN DOLGOZNAK!” felirat. Ezzel az ott lakók és egyéb járókelők figyelme kerül felhívásra, hogy elkerüljék a területet, nehogy egy leeső elem (szerszám, alkatrész, cserép) sérülést okozzon.

A munka végeztével a tetőt kellőképpen át kell nézni, nehogy rajta maradjon nem kívánatos anyag, hulladék vagy szerszám. Javasolt még a csapadékelvezető csatornákat időnként ellenőrizni, tisztítani, hogy azt nem tömíti-e el valamilyen, a napelemes rendszer felszerelése után maradt hulladék, törmelék.

Minden alkalmazottnak a céghez való belépéskor és évente részt kell vennie munkavédelmi oktatáson. A napelemszereléssel kapcsolatos munkavédelmi előírásokról a napelemszerelő képzéseken részletesen is tájékoztatásra kerülnek a magasban dolgozók.

Meg szeretné tudni mennyibe kerül egy napelemes rendszer? Kérjen ajánlatot! Az ingyenes kalkulációt követően 15 percen belül személyre szabott, részletes árajánlatot küldünk az Ön részére

Mekkora napelemes rendszerre van szüksége? Tudja meg MOST!

Kalkulátorunkkal pár perc alatt kiszámolhatja, hogy mekkora napelemes rendszerre van szüksége. A kalkulációt követően 5 percen belül részletes, személyre szabott árajánlatot küldünk. Kattintson, ha nem akar heteket várni egy árajánlatra!