Egy svájci kutatócsoport szerint az Alpok magas régióiba telepített napelemes rendszerek segíthetnek Svájcnak elérni 2050-re kitűzött céljait, melynek része, hogy 5 atomerőművet zárjanak be.

Az ebből adódó kieső energiamennyiséget részben napenergia felhasználásával fedeznék. A magas alpoki régiókban telepített napelemes rendszerek előnyei, hogy csökkentik a napelemek által előállított energiamennyiség ingadozását, amely télen a köd, a felhők és a napsugárzás alacsonyabb mennyisége miatt következik be.

“Tanulmányunk arra világít rá, hogy a hegyekben lévő napelem panelek sokkal inkább képesek megoldani a nukleáris rendszerek kivezetéséből jelentkező kínálat hiányt, mint a Svájci-fennsíkon található, tetőre szerelt napelemek. Ennek oka, hogy a magasabb területeken elhelyezett napelemek 1 négyzetméterre vetítve nagyobb mennyiségű áramot generálnak, ráadásul akkor, amikor arra szükség van.” – értékelte a tanulmány egyik szerzője

A közzétett tanulmány szerint a hasonló hegyvidéki területeken végzett telepítések nem csak kisebb felületet igényelnek, de a meredekebb szögbe állított paneleknek köszönhetően a téli kiesésnek akár az 50%-át is vissza lehet nyerni.

“Az eredmények azt jelzik, hogy a jövőbeli energiahiány teljes mértékben a megújuló energiák előállításától fog függeni – a szélenergiától, a vízenergiától és a geotermikus energiától, és a deficit jelentős mértékben visszaszorítható, ha a napelemeket magasan fekvő területeken helyezik el” – tették hozzá a jelentés szerzői.

Hasznosítsa Ön is otthonában a napenergiát, váltson napelemes rendszerre!

Forrás: pv-magazine

Számolja ki mekkora rendszerre van szüksége!

Kalkulátorunk segítségével pár perc alatt pontosan kitudja számolni, hogy mekkora napelem rendszerre van szüksége. A villanyszámláját így teljesen lenullázhatja. A kalkulációt követően 15 percen bellül részletes árajánlatot is küldünk a kiszámolt napelem rendszerhez. Használja a kalkulátorunkat, ha nem akar napokat, vagy heteket várni egy árajánlatra!