Egymillió eurós erőmű nyílik méterekre a meghibásodott reaktortól, ahonnan radioaktív anyag terült Európára.

Egy kis településnyi energiát termelő erőmű épült Ukrajnában, a világ legsúlyosabb atomkatasztrófájának helyszínén. Az egy megawatt teljesítményű telep 3800 fotovoltaikus panelből áll,  méreteit tekintve nagyjából két focipályát tesz ki. Mindez 100 méterre attól az acél szarkofágtól, melyet a sérült reaktor fölé tettek pár éve, hogy bezárják a fennmaradó radioaktív anyagot.

A hibás reaktor robbanása következtében 1986-ban Európára radioaktív felhő borult, és Ukrajna, valamint Fehéroroszország jelentős területei lakhatatlanná váltak. A katasztrófa 31 ember halálát okozta közvetlenül, de ezen felül több ezrek halálára volt hatással.

Körülbelül 115 ezer embert menekítettek ki egy 2600 négyzetkilométer nagyságú területről, ezzel szellemvárossá téve Pripyatot, a korábbi munkásvárost is.

A napelemeket beton alapzatra szerelték a földre való telepítés helyett, mivel ezen a részen a fúrás és ásás szigorúan tilos a terület szennyezettsége miatt.

Az ukrán-német cég, a Solar Chernobyl vezetője Yevgen Varyagin szerint ez a rendszer egy közepes méretű falu energiaellátását képes biztosítani. A vállalatnak már van egy 4.2 megawattos létesítménye Fehéroroszországban, egy szintén fertőzött részen.

Ez a tervezet egyike azon 60-nak, melyet a hatóságokkal közösen készítenek, mióta az ukrán kormány lehetővé tette a fertőzött területek használatát napelemes projektek kivitelezésére. Az erőművet  már csatlakoztatták az áramhálózatra.

Áramszolgáltatók és az ukrán hatóságok már 2016 óta gondolkodnak rajta, miként lehet hasznosítani a katasztrófasúlytott területet, ahol az acél dómot emelték, ezzel drasztikusan csökkentve a veszélyes sugárzást.

Céljuk a csernobili zóna lépésenkénti hasznosítása, az Ukrajna közepén elterülő “fekete lyuk” eltűntetése.

A kínai Growatt icég s kiveszi a részét a napenergia hasznosításából. A világ egyik legnagyobb napelemexportőreként kiemelkedő szereplő ebben az iparágban. Számtalan napelempark telepítésében vett részt, mindegyik projekt rendkívül pontos tervezést és szervezést igényelt, hiszen csak így valósulhat meg és nyújthat kiemelkedő hatékonyságot.

Mekkora napelemes rendszerre van szüksége? Tudja meg MOST!

Kalkulátorunkkal pár perc alatt kiszámolhatja, hogy mekkora napelemes rendszerre van szüksége. A kalkulációt követően 5 percen belül részletes, személyre szabott árajánlatot küldünk. Kattintson, ha nem akar heteket várni egy árajánlatra!