Az amerikai tagállamban kötelező lesz napelemeket tenni az újépítésű házakra,  az új rendelet 2020. január 1-től lép életbe.

Kalifornia már így is napelem-nagyhatalomnak számít. 13 ezer megawattos kapacitásával a második helyezett, Arizona előtt.

Jelenleg az egy év alatt kb. 80 ezer újonnan épülő ház mintegy 20 százaléka napelemes rendszerrel felszerelt.

Az itthoni arányokat tekintve ez a szám már így sem mondható csekélynek, viszont 2020. újév napjától – némi túlzással – a létező összes megépülő ház napelemes lesz, melyre a Kaliforniai Energiabizottság által májusban elfogadott szabályozása fogja kötelezni a lakosokat.

Elsőre túlzónak tűnhet a döntés, viszont hosszú távon mindenképpen meg fog térülni.

A bizottság szerint a szabályozás életbe lépése utáni három évben 653 gigawattórával csökkenhet az áramhálózatról lekért energia mennyisége, továbbá 700 ezer tonnával redukálódat az üvegházhatású gázok kibocsájtása. Emellett a napelemes rendszerek havi 80 dollárral (kb. 21 ezer forint) csökkenthetik a házak rezsijét.

A rendeletet megalkotók gondoltak azokra is, akik számára nem biztos a beruházás megtérülése, mert pl. túl kicsi a tetőfelület vagy folyamatosan árnyékban van. Az építésügyi hivatal eltekinthet ilyen kivételes esetekben a napelemek telepítésének kötelezővé tételétől.

Van azonban hátulütője is a dolognak: Az ingatlanok ára emelkedni fog, átlagosan 10-20 ezer dollárral (2,5-6 millió forint).

Összességében azonban sokkal több az új törvény pozitív hozama. A várakozások szerint az üvegházhatású gázkibocsátás olyan mértékben fog csökkenni, mintha 115 ezer autó tűnne el hirtelen az utakról, a havonta 40 dollárnyi plusz költségre pedig 80 dollárnyi villanyszámlákból megspórolt csökkenés fog jutni.

A példás kezdeményezést akár Magyarország is követhetné. Habár nálunk is kiadtak egy hasonló rendeletet, melynek értelmében a 2020 után épülő ingatlanok áramellátását legalább 25%-ban megújuló energiából kell fedezni, azért hazánk nagy valószínűséggel még egy ideig nem lesz domináns tényező a megújuló energia világtérképén.

Viszont jó úton haladunk, egyre többen ismerik fel a napelemes rendszerek előnyeit, vágnak bele a beruházásba, melynek megtérülése Magyarországon átlagosan 12 hónap.

Ha kíváncsi rá, Önnek mennyibe kerülne a napelemrendszer, mely élete végéig lenullázza villanyszámláját, szánjon rá pár percet, s kalkuláljon!

Számolja ki mekkora rendszerre van szüksége!

Kalkulátorunk segítségével pár perc alatt pontosan kitudja számolni, hogy mekkora napelem rendszerre van szüksége. A villanyszámláját így teljesen lenullázhatja. A kalkulációt követően 15 percen bellül részletes árajánlatot is küldünk a kiszámolt napelem rendszerhez. Használja a kalkulátorunkat, ha nem akar napokat, vagy heteket várni egy árajánlatra!