A klímaváltozás és a globális felmelegedés egyre nagyobb problémát jelent. Ebből kifolyólag folyamatosan szigorodnak a károsanyag-kibocsátási szintek és nemzetközi megállapodások születnek melyben a megújuló energiatermelést szeretnék előtérbe helyezni. A megszokott technológiák mellett persze születnek néha furcsa ötletek is.

Magyarország nemrég csatlakozott a Párizsi Megállapodáshoz, melynek célja a globális átlaghőmérséklet-emelkedés 2 Celsius-fok alatt tartása. A szabályozásnak fontos elemei a klímavédelmi törekvések, melynek legfontosabb része az energiatermelés. Több olyan ötlet is mindennapossá válhat a jövőben, mely jelenleg őrültnek tűnhet.

Napelemes utak

A Solar Roadway telepítette az első olyan napelemes útburkolatot, mely helytakarékosan termel energiát. A panelek felülete hasonló az aszfaltéhoz, így tejesen biztonságos: nem fognak csúszkálni rajta az autók, és még felfesteni sem kell rá az útburkolati jeleket, mert LED világítással megoldható. Emellett fel lehet melegíteni a paneleket, ami külön pozitívum, ha jegesek az utak.

Napsütés nélkül is működő napenergia

A szolárpanelek mellett egy fejlődő technika az úgynevezett koncentrált napenergia. A technológia a napból nyert energiát víz felmelegítésére fordítja, az így keletkező hő pedig turbinákat és generátorokat hajt meg az áramtermeléshez. Az így keletkező áramot hosszabb ideig lehet tárolni.

Napenergia az űrből

A világűrben, a Föld és Hold közötti térben termelnének napenergiát kínai kutatók. Úgy gondolják, a napenergia-előállítás sokkal hatékonyabb lehet az űrben. Emellett nem elhanyagolható tény, hogy a napelemgyártásnál használt szilícium-dioxid szinte végtelen mennyiségben található a Holdon. A jelenlegi technológiával azonban több mint 10 ezer tonnát nyomna egy ipari méretű erőmű, a legnagyobb ember alkotta építmény az űrben azonban alig több, mint 400 tonna, azért jelenleg nem képzelhető el a megvalósítás.

Napenergiából olajtermelés

Ománban tavaly indítottak egy projektet, melynek lényege, hogy úgy szeretnének nyersolajat kitermelni a földből, hogy oda nagy mennyiségű forró gőzt pumpálnak. A gőz előállításához pedig napelem segítségével fognak vizet forralni. Első hallásra ironikusnak tűnhet napenergiát használni az olajkitermeléshez, azonban ezzel a módszerrel csökkenne a széndioxid-kibocsátás.

Forrás: Portfolio.hu

Mekkora napelemes rendszerre van szüksége? Tudja meg MOST!

Kalkulátorunkkal pár perc alatt kiszámolhatja, hogy mekkora napelemes rendszerre van szüksége. A kalkulációt követően 5 percen belül részletes, személyre szabott árajánlatot küldünk. Kattintson, ha nem akar heteket várni egy árajánlatra!