Összegyűjtöttük a gyakran felmerülő kérdéseket, sztereotípiákat, és segítünk valamennyit tisztázni.

Mennyibe kerül, termel-e éjszaka, miért kell a kalkulációhoz lakcímet megadni… és egyáltalán megtérül-e valaha?

  • „Drága dolog, csak a gazdagok mulatsága…”

A mai napig él az a sztereotípia, hogy a napelemes rendszert csak a tehetősebbek engedhetik meg maguknak, holott az utóbbi években nagyságrendileg csökkent e beruházás ára. Ugyan relatív, hogy kinek mi a drága, s abban egyetértünk, hogy Magyarországon az átlagkereset általában nem teszi lehetővé, hogy zsebből előrukkoljunk 1,5 – 2 millió forinttal.

Az átlagember számára ma már léteznek egyszerűbb megoldások is. Ilyen például az MFB-0 konstrukció, melyet megpályázva az egyén megkapja a kb. 1,5-3 millió forint körüli összeget (annak függvényében, mekkora rendszerre van szüksége), és egy forinttal sem kell többet visszafizetnie a futamidő végén! A rendszer felkerül a háztetőre, termeli az ingyen áramot, nem fizetünk több villanyszámlát. A korábban villanyszámlára kiadott összeget – és csak annyit! – ettől kezdve a 0% kamatú hitel törlesztőrészleteként fizetjük a futamidő végéig, aztán életünk végéig élvezzük a Nap által megtermelt ingyen áramot…

  • „Sosem térül meg, vagy mire megtérül, már le is kell cserélni.”

De bizony, megtérül. Valakinek elég 5 év, másnak talán csak 25. Ez több dologtól is függhet, például, hogy mekkora rendszert kérünk, vagy hogy van-e rá állami támogatás. Mindemellett az általunk forgalmazott Growatt inverterek mellé bővíthető garanciát is kérhetnek tőlünk, tehát ha le is kell cserélni, azt a cég fogja állni.

  • „Csak napos időben termel, éjszaka nincs áram…”

A napelemrendszer elsősorban nappal, direkt fénynél, megfelelő beesési szögben termel, ez tény. Viszont ilyenkor olyan irdatlanul sokat, amennyire nincs is az adott pillanatban szükségünk, így a megtermelt felesleget leadja a hálózatba. Ezt a felesleget veszi vissza éjszaka, így akkor sem maradunk áram nélkül.

  • „Csak tetőre szerelhető…”

Sokan gondolják, hogy a napelemeket, csak tetőre lehet szerelni. Ma már elég sokféle alternatívát tudunk nyújtani a problémák áthidalására, így ha a ház fekvése, vagy a tetőszerkezet nem megfelelő, lehetőség van a napelemes rendszer talajra történő elhelyezésére is.

  • „A kalkulációhoz szükséges adatokkal visszaélnek, adathalászat az egész célja…”

Egyáltalán nem. Az adatok azért kellenek, mert nagyon nem mindegy, hogy milyen tájolású a háztető, milyen a dőlésszöge, milyenek a környék domborzati viszonyai, és nagyon fontos adat a tervezés során, hogy mely részén laksz az országnak. A felsorolt szempontok együttesen meghatározzák, hogy a lenullázandó villanyszámla eléréséhez az adott helyen és körülmények között mekkora rendszer szükséges!

  • „Mi a különbség a napelem és a napkollektor között?”

A napkollektor melegvizet állít elő a Nap energiájának átalakításával, a napelem pedig elektromos áramot. A napelemes rendszernek két fő része van: a panelek a háztetőn és az inverter. Az inverter a berendezés lelke, mert ez alakítja át a napelemek által előállított egyenáramot váltakozó árammá, mi pedig ez utóbbit használjuk háztartásunkban az elektromos berendezések működtetéséhez, világításhoz.

  • „Csak déli tájolású háztetőkön működik…”

Valóban több energiát tud összegyűjteni egy déli tájolású napelem (hatékonyabb), azonban a kelet-nyugat fekvésű házak esetében is, ha megfelelő a tető dőlési szöge, bőven meg tud termelni egy háztartás ellátására elegendő áramot. A dolog itt is működik, esetleg valamivel nagyobb rendszerre lesz szükség, mint egy déli tájolású háztető esetében.

  • „Meg tudod-e nekem látatlanban mondani, mennyiért és milyen napelem fog kelleni?”

A válasz összefüggésben áll az 5. pontban taglaltakkal. Tudnánk „hasraütésszerű” árat is mondani, de a pontos helyrajzi adatok hiányában az árkülönbség a korrekt kalkulációhoz képest akár több százezer forint is lehet. Egyik fél sem jár jól, ha pl. nagyobb rendszer lesz telepítve, mint szükséges, mert a megrendelőnek kihasználatlan lesz és többe kerül, nekünk pedig célunk, hogy egy forinttal se fizessen több törlesztést havonta, mint amennyi volt eddig a villanyszámlája.

Mekkora napelemes rendszerre van szüksége? Tudja meg MOST!

Kalkulátorunkkal pár perc alatt kiszámolhatja, hogy mekkora napelemes rendszerre van szüksége. A kalkulációt követően 5 percen belül részletes, személyre szabott árajánlatot küldünk. Kattintson, ha nem akar heteket várni egy árajánlatra!