Az Audi Hungaria logisztikai üzemeinek tetetőfelületén közel 160 000 m2-en épül meg és kezdi meg hamarosan működését Európa legnagyobb tetőre telepített napelemes rendszere. Ezzel trónfosztás történik, mivel a címmel korábban egy hollandiai logisztikai üzem büszkélkedhetett.

A KORÁBBI CSÚCSTARTÓ

2018-ban a Hollandia déli szegletében található Venlo városának egyik logisztikai üzemén hozták létre azt a hatalmas méretű napelemes rendszert, amelyre korábban nem volt példa. A naperőművet egy 24 fős szakembergárda hozta létre mindössze 12 hét alatt a hatalmas épület 8 ha-os tetőfelületén. A tetőre összesen 27 798 db napelempanel került elhelyezésre, és így egy 7,7 MW teljesítményű napelemes rendszer jött létre. A szerkezet által megtermelt energiának felét maga az üzem használja fel, ezáltal pedig megoldottá vált a logisztikai cég telephelyének zöld üzemeltetése.

A TRÓNBITORLÓ

Az Audi Hungária bejelentése szerint a két győri logisztikai üzem 160 000 m2-es tetőfelületén egy 12 MW-os naperőműpark kezdi meg működését a közeljövőben. Ezzel pedig jelentősen felülmúlva a korábbi csúcstartót a győri Audi gyár területén fog működni a kontinens legnagyobb épületen kialakított napelemes rendszere.

A napelempark 35 000 db napelempanelből áll, ami éves szinten több mint 9,5 GWh energiát lesz képes termelni.  A rendszer által előállított energiamennyiség pedig 5000 háztartás éves energiaszükségletét tudná fedezni, de természetesen a megtermelt áram elsődleges felhasználója maga az üzem lesz. Ezzel a gyár kb. 6 000 t-val kevesebb szén-dioxidot juttat majd a légkörbe. A tervek szerint már 2020 januárjától megindulhat a zöldenergia termelése.

MIT HOZ A JÖVŐ?

Ahogy rövid időn belül megtörtént a trónfosztás, úgy várhatóan a közeljövőben is további gigantikus erőművek fognak épülni. Természetesen a tetőkön létrehozott egybefüggő rendszereknek fizikai korlátai vannak, de a napelembe történő befektetések dinamikusan növekednek.

A talajra telepített napelemparkoknál viszonylag korlátlan terület áll rendelkezésre, így azok száma és mérete is folyamatosan növekszik. A közelmúltban lezajlott magyarországi földre telepített naperőműparkokról egy korábbi cikkünkben olvashat.

Ezekkel a gigantikus beruházásokkal és a háztartási méretű kiserőművek gyarapodó számával hazánk nagyon jó úton halad a zéró emisszió elérésében.

Ha Ön is szeretne saját napelemes rendszert, kérjen ajánlatot. A kalkulációt követően 15 percen belül részletes, személyre szabott árajánlatot küldünk.

Mekkora napelemes rendszerre van szüksége? Tudja meg MOST!

Kalkulátorunkkal pár perc alatt kiszámolhatja, hogy mekkora napelemes rendszerre van szüksége. A kalkulációt követően 5 percen belül részletes, személyre szabott árajánlatot küldünk. Kattintson, ha nem akar heteket várni egy árajánlatra!