Hogyan lehet Önnek napelem rendszere?

A napelem rendszerek finanszírozására több lehetőség is van. Természetesen a legegyszerűbb ha Ön azt készpénzre megvásárolja. Ez azonban nem mindenki számára elérhető, de léteznek más megoldások is.

Napelem azonnal, állami támogatással!

Az egyik legkézenfekvőbb megoldás az úgynevezett Lakás Takarékpénztár, azaz LTP. Az LTP lényege, hogy Ön egy takarékpénztári számlára fizet be díjat, amire kaphat állami támogatást. A lakás takarékpénztári számlájára pedig vehet fel hitelt. Miért vásároljon hitelre napelem rendszert? Nagyon egyszerű: mert így Ön egy olyan terméket vásárolhat, amely csökkenti a háztartása kiadását.

Persze sokan ódzkodnak a hitelfelvételtől, mert nem szeretnének eladósodni. Nem mindegy azonban, hogy mire vesszük fel a hitelt. Amíg egy televízió, autó vagy nyaralás viszi a pénzt – éppen ezért nem ajánlott hitelre ilyet vásárolni addig a napelem rendszer csökkenti a kiadásait, azaz nem viszi a pénzt, hanem pénzt hoz. Ön megnöveli a háza értékét a napelem rendszerrel. A különbség tehát mindössze annyi, hogy mostantól nem villanyszámlát fog fizetni, hanem a napelem rendszer díját és azt sem örökre.

Vegyünk egy egyszerű példát:

Tegyük fel, hogy a villanyszámlája havi 17.500 Ft. Ahhoz, hogy ezt az összeget teljes mértékben ki tudja váltani egy 3kWp teljesítményű rendszerre van szüksége. Ennek a rendszernek az ára kulcsrakész állapotban megközelítőleg 1.750.000 Ft.

Tehát felveszünk 1.750.000 Ft elő hitelt, majd 4 éven keresztül fizetünk az LTP számlára havi 16.750 Ft-ot, ami már most kevesebb, mint a villanyszámlája volt eredetileg. Sőt, mivel már elkezdte termelni a napelem az energiát és a szolgáltatóval is éves elszámolásban van, így a sárga csekkek már el is tűntek!

Mivel Lakástakarék Pénztárról van szó az állam ad Önnek 30%-os támogatást is, így a 48. hónap végére a várható megtakarításunk összege 1.245.566 Ft. Ezek után a törlesztő részletünk kissé megemelkedik és 25.470 Ft lesz, mert itt már a hitel összegét fizetjük csak.

Összegezzük az előbbieket:

Az első 48 hónapban 816.000 Ft-ot, a következő 60 hónapban pedig 1.528.200 Ft-ot fizetünk vissza, tehát összesen 2.344.200 Ft-ot 9 év alatt. Igaz, hogy ez az összeg 594.000 Ft-tal több, mint amennyi hitelt mi felvettünk, de, ha jobban belegondolunk, akkor a villanyszámlát továbbra is fizetnünk kellene hónapról-hónapra, így végül 384.200 Ft-tal fizettünk vissza többet a jelenlegi áramdíj mellett!

Nagyon fontos ez az utolsó mondat, hogy „jelenlegi áramdíj mellett”, hiszen tudjuk, hogy hosszú távon (főleg 9 év alatt) elkerülhetetlen, hogy időről-időre meg ne emeljék az áram díját. Így elmondhatjuk, hogy nem fizetünk vissza többet, hogy, ha belekalkuláljuk, hogy akkor mennyibe is kerülne a villanyszámlánk!

 

Mivel a hitelünk kifutott és már sárga csekkünk sincsen már az áramszolgáltatótól a napelem teljes mértékben ingyen fog nekünk energiát szolgáltatni! A napelemekre a gyártók legalább 25 éves garanciát adnak, attól sem kell Önnek tartania, hogy a megtérülés után tönkremegy a rendszer!

Ahhoz, hogy ezzel a lehetőséggel élni tudjon, a következő feltételeknek kell teljesülniük:

  • Ingatlanfedezet
  • Tehermentes ingatlan
  • Hitelképes felvevő személy

Tudjuk, hogy a pénzügyi válság óta nem szeretnek az emberek hitelhez folyamodni. Ám ebben az esetben a törlesztő részlet teljes mértékben előre kiszámítható, valamint a napelem megspórolja Önnek azt az összeget, amit a hitelre kell fordítania!

 

Fektessen be még ma jövője nyugalmába!