Használattal kapcsolatos kérdések

Mennyi energiát termelhetek a napelem segítségével?

1000W-nyi napelem Magyarországon átlagosan 1050-1250kW/h órát termel évente. Ez főgg a helyszíntől a dőléstől és a tájolástól is. A rendszereket a saját villamos áram szükségletünkhöz kell kiszámolni, ezekből az alapszámokból kollégáink ki tudják számolni, mekkora rendszerre lesz szükségünk. A különböző gyártmányok más és más teljesítményt tudnak, de elmondható, hogy egy időben minden gyártónak közel azonosak a napelemeik. Fokozni lehet a megtermelt energiát napkövetős tartó szerkezettel, így további 10-20%-t nyerhetünk, azonban a költségek ennél nagyobb mértékben nő.

Tovább

Garanciális, káresemény és karbantartási kérdések

Kell-e külön villámvédelem a napelemes rendszerekhez?

Igen az elektromos hálózat megóvása a túlfeszültségektől kötelező. Ezért a túlfeszültség védelem része a kulcsrakész napelemes rendszernek. – a napelemes rendszer árából ennek a költsége kb: 50-200e Ft között mozog – Ez a beruházás egyben az összes elektronikai berendezést is védi. Néhány biztosító társaság napelem meglététől függetlenül, nem téríti a villámcsapás által okozott károkat a villamos berendezésekben, ha nem volt a házban ilyen berendezés.

Az épületen külső villámvédelmet – villámhárítót – csak bizonyos esetekben kell, de akkor kötelező elhelyezni. Ennek felmérését és eldöntését szakemberre kell bízni.

Tovább

Mekkora jégverést bírnak el sérülés nélkül a napelemek?

A szabvány szerint 3 cm átmérőjű jeget sérülés nélkül elviselnek az edzett üveglapok. Erre a gyártók garanciát is adnak. A nagy értékre való tekintettel minden esetben javasoljuk ügyfeleinknek, hogy vizsgálják meg a meglévő biztosításukat, és igény szerint vegyék bele a lakásbiztosításukba a napelemes rendszert is.

Tovább

Mire szól a garancia?

A napelemre 10 év termék és 25 év termelési garancia vonatkozik.

Ez azt jelenti, hogy 10 éven belül bármilyen gyártási hibát garanciában kicserélnek. A termelési garancia 10 évre 90% 25 évre pedig 80%. Ez azt jelenti, hogy 25 év működés után garantálják, hogy a napelem az adatlapján szereplő névleges teljesítmény minimum 80%-át képes lesz leadni.

Az inverterekre a gyártók 1-3-5 év garanciát adnak. Az általunk forgalmazott Growatt 5 év garanciát ad alapból, mely kiterjeszthető újabb + 5évvel.

Tovább

Igényelnek a napelemek valamilyen karbantartást?

Nem, de alkalmanként ajánlott hozzáértő vizsgázott személlyel átvizsgáltatni a csatlakoztatásokat, a kábeleket, a napelem felületét és a tartószerkezetek állapotát.

Tovább

Kell cserélni ezeket a napelemeket?

A napelemek élettartama extrém hosszú. Sokat elárul, hogy a gyártók 20-25 év garanciát mernek vállalni termékeikre. Ez pedig még csak a garancia idő, ennél jóval tovább is termelheti a napelemes rendszer az áramot. A napelemek ma használt formái az 50-es évek óta vannak használatban. Az eltelt idő során bizonyították megbízhatóságukat.

Tovább

Mennyire megbízhatóak a Growatt termékei?

A GROWATT, a világ egyik legjobb inverterét állítja elő. Az összehasonlító teszteken rendre az elsők között szerepel, a Growatt számos szabadalom birtokosa. Magyarországon elérhető rendszerek közül a GROWATT termékei kiemelkedő minőséget jelentenek. Az egyfázisú inverterek közül a Growatt a  Magyarországon elérhető legjobb hatásfokkal üzemelő inverter.

Tovább

A nagy szél és a jégeső okoz kárt a napelemekben?

Szélvihar ellen a gyári rögzítő keretek védik elsősorban a napelemeket a torzulásoktól. A szélvihar elleni ellenállása nagyban függ a telepítő cég szakértelmétől. A napelemeknek a tetőkre vonatkozó statikai szabványoknak, többek között a szélszívásnak is ellen kell állnia. Mindenképpen tapasztalattal és megfelelő vizsgával rendelkező személyekkel végeztesse a munkákat.

Tovább

Finanszírozáshoz kapcsolódó kérdések

Mennyi pénzt spórolhatok a napenergia segítségével?

Amennyiben az Ön napelemes rendszerének tervezője a ház egész éves fogyasztását vette alapul, úgy teljes mértékben kiválthatja a napelemes rendszer az áramfogyasztását, így nem kell többet áramszálát fizetnie a szolgáltatójának.

Tovább

Van valamilyen támogatás a napelem rendszerekre? article

Időről időre megjelennek pályázatok, melyek alkalmasak valamilyen formában napelemes rendszer finanszírozására. Jellemzően cégek, önkormányzatok, intézmények számára érhetőek csak el. Az esetek nagy részében az ilyen pályázatok csak néhány napig vannak nyitva, és csak azok tudnak pályázatot beadni akik felkészülten várják a pályázati kiírásokat.

A nagy kapkodásban sok hibás pályázat szokott bemenni, ezért többször előfordult, hogy újra megnyitották a pályázatot, majd szinte azonnal be is zárták.

Érdemes előre elkészített tervvel, és engedéllyel felkészülni az esetlegesen megnyíló pályázatokra. Jelenleg sajnos nincs társadalmi vitán olyan pályázat amivel kimondottan napelemes rendszereket lehetne finanszíroztatni.

Ha szeretné felkészülten várni a pályázatot akkor javasoljuk készíttessen egy tervet, vagy egy megvalósulási tanulmányt a kívánt napelemes rendszerről.

A pályázatokon kívül az új alternatív finanszírozási rendszerünkben tudnak a napelemes rendszert tervezők 30%-os állami támogatáshoz jutni!

Tovább

Mennyi idő alatt térül meg a napelem ára?

A megtérülés nagyban függ a rendszer kiépítésekor használt inverter hatásfokától. Az általunk használt inverterek más Magyarországon kapható inverterekkel összehasonlítva az élettartamuk alatt akár 3-400 000.-Ft-tal több áramot termelnek, mint más neves konkurens gyártó inverterei. Így azonos árszint mellett a megtérülésük is kedvezőbb.

Ha csak a villanyszámlán történő spórolást vesszük számba kb. 7-8 év a rendszer megtérülése. Ezen segíthetnek a támogatások, illetve nem szabad elfelejteni, hogy egy napelemes rendszer élettartama legalább 30 év, ha nem több!

Tovább

Hogyan növeli a napelemes rendszer a házam értékét?

Biztosra vesszük, hogy az eladás során a vevők jobban értékelnek egy olyan házat, ami teljes mértékben önálló energiatermeléssel rendelkezik, és így nem kell az áramszámlára tetemes összegeket költeniük.

Tovább

Honnan tudhatom meg, mennyibe fog kerülni a napelemes rendszer a házamra?

Kitölti az oldalunkon található kalkulátorunkat, majd kapni fog tőlünk egy árajánlatot arra vonatkozóan, hogy mekkora rendszerre van szüksége Önnek, hogy függetlenedni tudjon az áramszolgáltatójától.

Tovább

Maradt még kérdése?

Kérdezzen bátran! Örömmel fogadjuk érdeklődését.