A napelemes rendszer telepíttetésébe belevágni mindenképpen jó dolog. Ha ezen hosszú távú, környezetkímélő beruházás mellett döntünk, tudatosságunk, “zöld felelősségteljességünk” eredményeképp saját villamosenergia-termelő berendezésünkkel megtermelhetjük magunknak a szükséges áramot. 

Aki pedig már korábban meghozta a döntést, s megvalósította napelemes rendszerét, örömmel nyugtázhatja, hogy beruházása megtérülési ideje a 2022-ben elszabaduló energiaárak miatt jelentősen csökken.

Napelemes rendszerünk üzembe helyezése után jellemzően eleinte büszkén és izgatottan figyeljük a napi termelésünk mennyiségét, aztán egy idő után már természetesnek vesszük, hogy erőművünk magától teszi a dolgát, s nem kíván ehhez különösebb törődést, odafigyelést részünkről.

A hosszú távon is megbízható működéshez, élettartamának növeléséhez, a hatékonyságcsökkenés minimalizálásához azonban hozzájárulhatunk, ha betartjuk a rendszeres karbantartási előírásokat.

Jelen írásunk témája – olvasóink kérésére – a karbantartási tevékenység napelem modulokra vonatkozó tisztítása. 

Kell-e mosni, mosatni a paneleket? Ha igen, miért, milyen esetekben, milyen időközönként javasolt ezt megtenni, és ami végképp nem mindegy, hogyan végezhető anélkül, hogy kárt okozzunk a rendszerben?

Egy kis fizika: hogyan lép kölcsönhatásba a fény a napelemmel?

Ahhoz, hogy megértsük, miért is fontos a napelemek rendszeres tisztítása, egy kicsit át kell ismételni a középiskolában tanult fizikai alapelveket arról, hogyan lép a fény kölcsönhatásba az anyaggal – esetünkben a napelem modulokkal.

A napelem panel egy rögzített, átlátszó – rendszerint üveg – felülettel rendelkezik, amely azon túl, hogy védelmi funkciót lát el, begyűjti a napfényt, majd annak  energiáját átalakítja elektromos árammá. 

Ha megfigyeljük, a napelemeket nem vízszintesen telepítik, hanem döntve, a dőlésszög  20-85 fok között változhat. Miért kell megdönteni a paneleket?

Amennyiben a fény merőlegesen esik egy adott felületre, akkor az gyakorlatilag teljes mértékben elnyelődik, a beérkező sugárzás mindössze csak 1-2 százaléka verődik vissza. A merőlegeshez képest minél kisebb szögben érkeznek a napsugarak a panel felületére, annál jelentősebb lesz a visszaverődés.

Az ideális dőlésszög beállítása tehát kiemelt fontosságú, hiszen befolyásolja a rendszer hatékonyságát, s ezzel a befektetés megtérülési idejét is.

Káros hatások csökkenthetik a napelemek hatékonyságát

Az sajnos egy közkeletű tévhit, hogy a rendszerekben a szélsőséges időjárási körülmények kárt tudnak tenni, az edzett üvegborítás ugyanis a viharoknak és a jégnek is igen jól ellenáll. Ellenben a levegőben szálló kis porszemcsék meg tudnak ülni az üvegfelületen, amelynek így kezdeti átlátszósága csökken 15-45, extrém esetben akár 60 százalékkal is. A panelek így kevesebb fényt tudnak elnyelni, a szennyeződés mértékétől függően tehát a rendszer termelése csökken a teljesen tiszta állapotához képest. 

napelem tisztítás_01

1-2. kép: A levegőben szálló por ráül a panelekre, ezzel csökkentve a hatékonyságot

 

napelem tisztítás_01

3. kép: Sivatagos területen még erőteljesebb a napelemek koszolódása

Nemcsak a porszemcsék, hanem a madarak piszkítása is problémát jelent. A panel felületére került madárpiszok ugyanis erőteljes árnyékolásnak, hot spotnak (forró pontnak) is tekinthető. A hot sportok azért veszélyesek, mert a cella túlmelegedéséhez, végső során napelem-tűzhöz vezethetnek.

napelem tisztítás_4

4-5. kép: A madárpiszok forró pontnak számít, ami a cella túlmelegedéséhez vezet

 

napelem tisztítás_06

6. kép: Végső esetben akár napelem-tüzet is okozhat a panelek piszkolódása

A gondos tisztítás eredménye hamar meglátszik a napelemek teljesítményén

A szennyeződésből adódó termelés csökkenést a panelek rendszeres tisztításával, tisztíttatásával kerülhetjük el. Mivel a légkör manapság tele van porral, kosszal, az eső is sáros, savas, így nem bízhatunk annak tisztító hatásában. Éppen ezért a panelek lemosását érdemes havonta, a nagyobb viharok után, de legalább évente egyszer elvégezni.

napelem tisztítás_07

7. kép: Ilyen nyomokat hagy a szennyezett eső a napelem felületén

A tisztítás során a következőkre kell figyelni:

  • A vékony porréteg vizes öblítéssel lemosható az üvegfelületről. Ezt a folyamatot érdemes kora reggel, napfelkeltekor végezni, hiszen ilyenkor a panel hőmérséklete nagyjából megegyezik a levegő hőmérsékletével. 
  • Napközben az üvegfelület felforrósodik, és ha erre hideg vizet öntünk, akkor a hőstressz miatt az üveg szétrobbanhat. Éppen ezért a forró üvegre tilos vizet önteni!
napelem tisztítás_08

8. kép: Az ellenpélda – forró napelemet hideg vízzel öblíteni sosem szabad!

  • Ha a szennyeződés már nagyobb mértékű, akkor ugyan a vizes öblítés után látványos javulás érhető el a panelek hatékonyságában, a felületen mégis marad egy vékony koszréteg. Ezt csak közvetlen, finom dörzsöléssel lehet eltávolítani. 
  • A dörzsöléshez ne használjunk agresszív mosószereket, a legjobb az ioncserélt (desztillált) víz és egy puha, nedvszívó flanell anyag. 
  • Az üveget erőteljesen nem szabad megnyomni, mert az repedést okozhat. 
napelem tisztítás_09

9. kép: A vastag porréteg pusztán vizes öblítéssel már nem távolítható el

  • A panelekre ráállni, rajtuk térdelni és ülni sem szabad, de vannak már olyan eszközök, amelyekkel ezek elkerülhetők.

A panelek tisztítását érdemes szakemberekre bízni, hiszen ők rendelkeznek a kellő tudással és a megfelelő eszközökkel, hogy biztonságosan végezzék el a tevékenységet anélkül, hogy károkat okoznának a rendszerben.

eszközök napelem tisztításhoz

10-11. kép: Speciális eszközökkel elkerülhető, hogy a napelemre ráálljunk vagy rátérdeljünk

 

A cikk szakmai szerzője Véghely Tamás, az EU-SOLAR Nyrt. megújuló energia szakértője, napenergia szakmai tanácsadója

Váltson napenergiára, váltson a kiszámíthatóságra!

A folyton változó világpiaci helyzetben, az elszálló villanyárakkal szemben a napelemes rendszer jelentheti a biztonságot, a kiszámíthatóságot.