A fotovoltaikus rendszerek folyamatosan fejlődnek, és egy olyan újítás is elérhető már, ami még inkább szolgálja a háztartásokat, a lakossági igényeket. Ez az innovatív megoldás pedig nem más, mint a hibrid napelem rendszer, ami lehetővé teszi a termelő-fogyasztók számára azt, hogy napnyugtát követően is zöld, ingyenes energiát használjanak fel a hálózatról vételezett helyett. Mindezt pedig a rendszer szerves részét képező akkumulátor teszi lehetővé, ami a közvetlen hálózati betáplálás helyett napközben gyűjti a fel nem használt energiát, amit a termelésen kívüli időszakban van lehetőség elfogyasztani.

Az éves szaldóelszámolás korlátai

A hagyományos napelemes rendszerek működési elve, hogy a napközben megtermelt és fel nem használt energiát betermelik a hálózatba, ami gyakorlatilag egy óriási pufferként, akkumulátorként viselkedik. Az ad-vesz mérőóra segítségével nyomon lehet követni a betermelt és a termelésen kívüli időszakban vételezett energia mennyiségét. A szaldóelszámolás alapján így éves szinten kiszámítható, hogy többlettermeléssel zárult az év, vagy a hálózatról igénybe vett energia volt- e több. A különbözettel a területen illetékes szolgáltatóval kell elszámolni.

A hagyományos, hálózatra kötött napelemes rendszereknél gondot jelenthet, hogy a szolgáltató felé betermelt energiát olcsóbban számítják fel, mint a hálózatról vételezettet. A napelem túltermelésről szóló cikkünkben már beszámoltunk arról, hogy amíg a termelt és vételezett energia  kiegyenlíti egymást, addig a szolgáltató az energiadíj és a rendszerhasználati díjak összegével számolja el a megtermelt energiát. Vagyis a szolgáltató annyit fizet érte, amennyiért adja. A többlettermelésnél azonban más a helyzet: ilyenkor csak az energiadíjjal lehet számolni, vagyis már egy “kedvezőtlenebb” árral. Ennek tudatában egyértelmű, hogy jobban járunk azzal, ha többlettermelésünket egy saját energiatárolóban raktározzuk el a későbbi felhasználásig. Ebben nyújt segítséget az energiatárolós és hibrid üzemű napelemes rendszer.

Megoldás az akkumulátoros napelemes rendszer

Amennyiben nem szeretnénk a hálózatról vételezett energiától függeni, vagy legalábbis ehhez kötni háztartásunk energiaellátásának egy jelentős részét, akkor érdemes energiatárolós, vagy hibrid üzemű napelemes rendszer kiépítésén gondolkodni. Ezek lényege az, hogy ha napközben több a termelés, mint a fogyasztás, akkor a többletet a rendszer nem a hálózatba táplálja be, hanem azt elsődlegesen egy akkumulátorba tárolja el későbbi felhasználás céljából. Amennyiben az energiatároló is teljesen feltöltődik, akkor a többletet már a hálózat fogadja. Az ilyen napelemes rendszerek nagy előnye akkor mutatkozik meg, amikor a napelemes rendszer kevesebbet termel, mint amennyire aktuálisan szükség lenne. Ilyenkor nyújt segítséget az akkumulátor, ami a korábban megtermelt zöld energiát adja vissza a háztartásnak. Így csak akkor van szükség a hálózati áramra, ha az energiatároló is lemerül.

Az energiatárolóval szerelt napelemes rendszerek egyik továbbfejlesztett változata a hibrid üzemű napelemes rendszer, amely akár képes lehet szigetüzemű ellátásra is. Például egy esetleges áramszünet esetén a rendszer nem kapcsol le, hanem az akkumulátorban tárolt energiával táplálja a háztartást, így folyamatossá teszi az áramellátást. A hibrid napelem inverterét egy akkumulátor egészíti ki, amely szintén lehetővé teszi, hogy a megtermelt, de fel nem használt áram eltárolásra kerüljön.

A hibrid napelemes rendszer alkalmazása azért is hasznos, mert a háztartások energiaigénye és a napelemek termelési intenzitása nem esik egybe. Hétköznapokon, a reggeli órákban jellemzően több áram fogy a napi készülődés okán, viszont a napelemes rendszer ilyenkor még alig termel. Késő délután, mikor hazaér a család szintén ez a helyzet, míg a köztes időszakban a napelemes rendszer a csúcson termel, de alig van fogyasztás. Ezt az energiát tudja hatékonyan eltárolni a hibrid üzemű napelemes rendszer. Amennyiben az akkumulátor megtelik, de a napelemes rendszer még mindig termeli az áramot, akkor az már a hálózatba kerül betáplálásra.

growatt inverter

A hibrid napelemes rendszerek jelentősége

A hibrid üzemű napelemes rendszerek egy beépített szünetmentes akkumulátorba gyűjtik az energiát. Ehhez a rendszerbe egy árammérő szenzort is szükséges beépíteni, amivel ki lehet küszöbölni a felmerülő áramingadozást. A hibrid üzemű napelemes rendszer alkalmazása elsősorban olyan háztartások esetében javasolt, ahol olyan fogyasztók is vannak, amelyeknél szükség van a folyamatos áramellátásra (pl. fűtés keringtető). Azt viszont érdemes tudni, hogy itt nem beszélhetünk szünetmentes ellátásról, a rendszer körülbelül 60 másodperc alatt kapcsol át. Az áramszünet időszakában áthidalható időtartam a fogyasztók mennyiségének, energiaigényének és az akkumulátor kapacitásának függvénye.

Ha a piacon körbenézünk, akkor gyakran hallhatunk még hibrid inverterekről is, melyeknél érdemes azzal is tisztában lenni, hogy a legtöbb inverter gyártó hibridnek titulált berendezése csak azt jelzi, hogy együtt tud működni az energiatárolóval, vagyis van benne akkumulátortöltő, amit a telepített szoftver kezelni képes. Viszont az ilyen inverterek áramszünet esetén lekapcsolnak, és nem teszik lehetővé a szünetmentes  áramellátást akkor sem, ha az akkumulátor fel van töltve. Ugyanakkor vannak olyan gyártók is (Growatt), amelynek hibrid inverter típusai valós hibrid üzemet biztosítanak.

A hibrid napelemes rendszer és hibrid inverter hálózatra kapcsolásának engedélyeztetése egyáltalán nem bonyolult folyamat. A folyamat gyakorlatilag megegyezik a hagyományos, hálózatba visszatápláló típusokéval. Az a hibrid inverter, amely rendelkezik típusengedéllyel minden gond nélkül hálózatra köthető. A hibrid napelemes rendszer esetében csak annyi a teendő, hogy átvétel, üzembe helyezés előtt fel kell hívni a szolgáltató figyelmét arra, hogy a hagyományostól eltérő rendszerről van szó.

Ezek után joggal adódhat a kérdés, hogy mennyi is egy hibrid napelemes rendszer ára. A hagyományos rendszerekhez képest az árkülönbözet nem jelentős, főleg, ha azt is figyelembe vesszük, hogy a hibrid napelemes rendszer segítségével jelentősen csökkenthető a hálózatról vételezett energia mennyisége.

A napelemes rendszerek esetében, ha hibrid jellegről beszélünk, akkor fontos tisztázni, hogy a hibrid napelem egy egészen más termelési, felhasználási lehetőséget biztosít a fent leírtaktól. A napelem fajták cikkünkben részletesebben írtunk a hibrid napelem működéséről, ahol bemutattuk, hogy villamosenergia mellett melegvíz előállítására is alkalmas. Tehát a fentebb felvázolt hibrid rendszerekhez szoros kapcsolódása nincs.

Ha sokallja a villanyszámlát vagy azt tapasztalja, hogy „szökik az áram”, kérjen ajánlatot! A kalkulációt követően 15 percen belül részletes, személyre szabott árajánlatot küldünk.

Váltson napenergiára, váltson a kiszámíthatóságra!

A folyton változó világpiaci helyzetben, az elszálló villanyárakkal szemben a napelemes rendszer jelentheti a biztonságot, a kiszámíthatóságot.