Mint tudjuk egy napelemes rendszerben a napelemek mellett az egyik, ha nem a legfontosabb alkotóelem az inverter. Mindezért kiemelten fontos, hogy a lehető legjobb minőségű és nem mellesleg a leghosszabb garanciaidejű terméket válasszuk a napelemes rendszer összeállításakor. A megtérülési időre komoly hatással lehetnek ugyanis a nem kívánt meghibásodások, ideiglenes üzemzavarok. Jelen írásunkban a napelem inverter garancia áll a fókuszban, ami az egyik jellemzője is a hosszú távú megbízhatóságnak és minőségnek, valamint arra is kitérünk, hogy a szavatosság pontosan mire is vonatkozik.

Az inverter élettartama és a garancia viszonya

Ahogy említettük a napelemes rendszer “lelke” az inverter. Ennek az áramátalakító berendezésnek – mely a napelemek által megtermelt egyenáramot (DC) alakítja át váltóárammá (AC) – az esetében is kiemelten fontos a megalapozott választás, mivel ez a rendszer egységre vetítetten legdrágább része. A napelemekhez hasonlóan az inverter garancia is mérvadó lehet a választásnál. Az inverterek bár nincsenek kitéve a külső elemeknek oly mértékben, mint a napelemek, mégis nagy terheléssel kell megküzdeniük az áramátalakítás során, ezért az inverter élettartam általában rövidebb időszakot ölel fel, mint a napelemeké.

Az inverter élettartam gyártótól függően 5-10 év, de ahogy a napelemekénél, úgy ezeknél a berendezéseknél is igaz az, hogy a technológia fejlődésével egyre hosszabb és hosszabb inverter garancia biztosított a termékekre. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy a napjainkban vásárolt invertereknél 10 éves élettartammal érdemes kalkulálni. Persze bőségesen előfordulnak kivételek, ismertek már két évtizedet is megélt példányok. Amennyiben a teljes rendszer, illetve a napelem élettartam tapasztalataira alapozunk, akkor azt mondhatjuk, hogy a panelek lecserélése előtt többször is számolni kell egy inverterváltással.

Ezt tudja a Growatt inverter garancia

Érdemes tudni, hogy az EU-Solar Zrt-nél az inverter garancia a legújabb Growatt inverterek esetében már 10 év, ami akár további 5-10 évvel is meghosszabbítható. A kitolt garanciaidő is hűen tükrözi, hogy a Growatt termékek kimagasló minőséget képviselnek a piacon, amire hosszú éveken át számíthat a vásárló. Az inverter garancia, illetve az inverter élettartam tehát egy sokatmondó tényadat, amire érdemes odafigyelni napelemes rendszer vásárlásakor.

A napelem inverter garancia kiterjed a terméket alkotó alkatrészek és az esetleges tervezési hibákból fakadó meghibásodásokra. Ugyanakkor vannak olyan jelenségek is, amelyekre nem érvényesíthető a garancia. Ezek a következők:

  • szerelési vagy üzembe helyezési hibák,
  • szállítási károk,
  • felhasználói kézikönyv telepítési karbantartási utasításainak a be nem tartása,
  • a készülék nem megfelelő szellőzése,
  • jogosulatlan módosítás változtatás vagy megkísérelt javítás,
  • helytelen használat, biztonsági utasítások figyelmen kívül hagyása,
  • vismajor (pl.: villámcsapás, túlfeszültség, vihar, tűzkár).

Ezek a napelem inverter garancia feltételei

A Growatt inverter garancia érvényesítésének vannak feltételei is. Amennyiben a készülék a garanciális időszak alatt hibásodik meg akkor a hiba orvoslását a Growatt a költséghatékonyság elve alapján az alábbiak szerint képes orvosolni:

  • helyszíni javítás,
  • javítás a Growatt szerviz központban,
  • készülék cseréjével, ami a meghibásodott inverterrel minimum azonos állapotú és életkorú.

Utóbbi esetben a garanciális időszak az eredeti készülék garanciális időszakát nem hosszabbítja meg, a garanciaidő lejárta megegyezik az eredetileg vásárolt termékével, vagyis a Growatt nem ad új jogosultásgot az új inverternek. A garanciális időszak alatt a Growatt jogkörébe tartozik mérlegelni, hogy milyen módon tesz eleget a garanciális kötelezettségének. Abban az esetben, ha az inverterre cserét írnak elő, a Growatt nem vállal át semmilyen a termékcserén túli költségeket (szállítási díj, bérkiesés, termeléskiesés stb.) a vevőtől.

Akár 5-10 évvel is kitolható a garanciális időszak

Az EU-Solar Zrt-nél a termékgarancia a legújabb Growatt inverterek esetében már 10 év, ami akár további 5-10 évvel is meghosszabbítható. A kitolt garanciaidő is hűen tükrözi, hogy a Growatt termékek kimagasló minőséget képviselnek a piacon, amire hosszú éveken át számíthat a vásárló. Az inverter garancia, illetve az inverter élettartam tehát egy sokatmondó tényadat, amire érdemes odafigyelni napelemes rendszer vásárlásakor.

Kérjük, hogy amennyiben az EU-Solar-tól vásárolja meg Growatt inverterét előzetesen jelezze, hogy kiterjesztett garanciát is szeretne igénybe venni a termékre!

growatt invert

Így csökkentheti a garanciális ügyintézés gondját

Mint bármelyik más műszaki cikknél az invertereknél sem egyszerű a garancia érvényesítése a gyártóval szemben. Ez általában rengeteg telefonálgatással, e-mailezéssel és bosszankodással jár, mire a hibabejelentéstől eljutunk a javításig, esetleg a cseréig. Ezt küszöböli ki az EU-Solar Zrt. szolgáltatásával. A cégünktől vásárolt inverterek meghibásodása esetén vállalatunk a saját garanciális raktárkészletből 48 órán belül biztosítani tudja a cserét vagy a szervizelést. Ügyfeleinknek nincs más dolga, csak kitölteni a garancia bejelentő lapot és továbbítani azt a szervizosztályunk felé. A kitöltésre online is lehetőség van, így nincs szükség felesleges papírozásra sem.

Kérjük, hogy a bejelentő lapot figyelmesen olvassa el és pontosan töltse ki, hogy ezzel is hatékonyan tudjuk intézni az ügyét!

Ügyfél-tájékoztatás 

Felhívjuk figyelmét, hogy nem közvetlenül az EU-Solar Zrt-től (jogelődje EU-Solar Kft.) vásárolt napelemes rendszerhez tartozó inverter esetében a garanciális ügyintézésben nem az EU-Solar Zrt., hanem az a cég tud segítséget nyújtani, akitől a napelemes rendszer megvásárlásra került.

A nem vállalatunktól vásárolt inverterek esetén kérjük keresse a napelemes rendszeréről/inverteréről szóló számlán szereplő céget.

Ha sokallja a villanyszámlát vagy azt tapasztalja, hogy „szökik az áram”, kérjen ajánlatot! A kalkulációt követően 15 percen belül részletes, személyre szabott árajánlatot küldünk.

Váltson napenergiára, váltson a kiszámíthatóságra!

A folyton változó világpiaci helyzetben, az elszálló villanyárakkal szemben a napelemes rendszer jelentheti a biztonságot, a kiszámíthatóságot.