Elsőre nem is gondolnánk, de a napenergia ipar olyan gyorsan fejlődik, hogy korábbi gigaberuházások is már saját tőrükbe dőlnek. Ez esett meg a nevadai Crescend Dunes naperőműparkos óriásberuházással is, ami elkészültére már teljesen elavult technológiának számít.

MI IS AZ A CRESCEND DUNES NAPERŐMŰ?

A Crescend Dunes naperőmű egy különleges technológiával készült napelempark, aminél a közelmúltban kiderült, hogy eljárt felette az idő. A létesítmény egy sci-fibe illő megjelenésű, 10 000 db napelemből álló, spirálos elrendezésű, 2 mérföld átmérőjű napelempark a nevadai sivatag közepén Las Vegastól nem messze. Azért is rendkívüli az alkalmazott technológia, mert a mostani általánosan is ismert napelemekkel szemben az erőmű a nap hőenergiáját hasznosítja, ami gőzturbinák meghajtásával alakul át villamosenergiává, illetve a hozzárendelt sóolvadékos technológiával még energia tárolására is alkalmas.

A beruházást 2011-ben kezdték meg egy milliárd dolláros tervezett kerettel, amivel a kor legnagyobb naperőművét kívánták létrehozni. A projekt megvalósítása 2015-ig tartott, és végül kiderült, hogy mégsem váltja be a hozzá fűzött reményeket, ugyanis 4 év alatt annyit fejlődött a napelemes piac, hogy a beruházás teljesen versenyképtelenné vált.

A tervek szerint a gigapark a szomszédos 100 000 fős lakosságszámmal rendelkező Sparks városát látta volna el teljeskörűen zöld energiával éjjel-nappal (a tárolókapacitásnak köszönhetően).

MI OKOZTA PONTOSAN A PROJEKT VESZTÉT?

Az elsődleges problémát az okozta, hogy a projekt akkora méretű volt, hogy a beruházás jelentősen elhúzódott, viszont az iparban végbemenő fejlesztések olyan gyors ütemben zajlottak, hogy a kezdeti elképzeléseket messze felülmúlja már a ma ismert technológia. Mindezért a Crescent Dunes névre hallgató napelempark lényegében már az előtt elavulttá vált, minthogy megkezdte volna a termelést.

Emellett 2019 év végén a napelempark elveszítette azt az egyetlen ügyfelét is, aki megvásárolta tőle a megtermelt áramot. A szerződés felmondásának az oka az volt, hogy a partner megbízhatatlannak ítélte az erőmű termelését. Ennek hátterében pedig a korábban már megjelölt indok áll, mégpedig az, hogy a gőzgenerátoros energiatermelés nagy karbantartási igényt, folyamatos szervizt igényelt, ami nagy anyagi ráfordításokat és időszakos leállásokat tett szükségessé.

A naperőmű elkészültekor 135 dollárért volt képes 1 MWh villamosenergiát előállítani, ami 2011-ben még versenyképes volt a többi alternatív energiaforrásból üzemeltetett erőmű 222 dolláros árával szemben, azonban 2015-ben ez az érték az új napelem technológiákkal már 129 dollárra csökkent. 2019-ben pedig 1 MWh áramot a legmodernebb napelemparkok már 51 dollárért is elő tudnak állítani.

A csőd ellenére viszont az USA-ban sem kell temetni a napelemek jelentette technológiát, mivel ez a kísérleti projekt az összes megújuló energiatermelési kapacitás 28 milliárd dolláros keretösszegének a 2,9 százalékát jelentette.

Ha Ön is szeretne saját napelemes rendszert, kérjen ajánlatot. A kalkulációt követően 15 percen belül részletes, személyre szabott árajánlatot küldünk.

Mekkora napelemes rendszerre van szüksége? Tudja meg MOST!

Kalkulátorunkkal pár perc alatt kiszámolhatja, hogy mekkora napelemes rendszerre van szüksége. A kalkulációt követően 5 percen belül részletes, személyre szabott árajánlatot küldünk. Kattintson, ha nem akar heteket várni egy árajánlatra!