A közelmúltban Franciaországban fontos tartalmi elemeket építettek be a környezetvédelmi szabályozásba. Ezeknek egyik sarkalatos pontja a napenergia napelemes rendszerek általi minél intenzívebb hasznosítása, és az elektromos autózás háttér infrastruktúrájának támogatása. Minderre azért van szükség, hogy a francia városok levegőminősége javulhasson. Nézzük milyen rendelkezéseket is hoztak Franciaországban!

CÉL: A TISZTÁBB LEVEGŐ!

A francia parlament nemrégiben elfogadott számos fontos környezetvédelmet érintő szabályozást, amelyek kimondottan a városok levegőminőségének javítására, az elektromobilitás elterjesztésére, és a napelemes rendszerek széleskörű elterjesztésére irányulnak. Az országban ugyanis a hagyományos robbanómotoros gépjárművek bizonyos időszakokban olyan légszennyezést okoznak, hogy élhetetlenné teszik a nagyvárosokat.

Az említett szabályozó intézkedések közül ilyen lenne többek közt az, hogy 2023-tól kezdődően az újépítésű, vagy felújításon átesett 500 m2-t meghaladó kereskedelmi vagy ipari épületeknél, raktáraknál kötelezővé tennék a rendelkezésre álló tetőfelület 30%-ának napelemekkel való borítását.

A franciák azonban itt nem állnak meg, ugyanis 2024-től az újonnan kialakításra kerülő, 500 m2-nél nagyobb parkolók esetében a terület felén napelemes carportok kialakítását követelik meg. Sőt amennyiben a parkoló fedett, akkor már a tető felületének 100%-át kell napelemekkel borítani.

A fenti szabályozás alól felmentést csak kizárólag olyan beruházások kaphatnak, ahol a fejlesztés műszaki akadályokba ütközne, vagy műemlékvédelmi jelleggel bír.

Itt még szükséges megemlíteni, hogy nem csak Franciaország képviseli ezt a fajta gondolkodást! Nemrégiben több német tartományban is a franciákéhoz hasonló rendelkezéseket fogadtak el!

FRANCIAORSZÁGBAN IS DÜBÖRÖG A NAPELEMES PIAC

A franciák 2021. első félévében 1,367 GW-nyi napelemes kapacitást kapcsoltak a hálózatra, amivel az idei év már biztosan csúcstartó lesz, hiszen tavaly és tavaly előtt is csak nagyjából 430 MW-ot telepítettek az év ugyanezen időszakában. Franciaországban 2021. júniusában összesen 12,6 GW volt a napelemparkok összesített kapacitása. Ez a mennyiség a háztartási méretű napelemes kiserőművekkel (HMKE) kiegészülve körülbelül 14 GW-ot tehet ki.

A fent bemutatott szabályozások az elkövetkezendő években is garantálni fogják, hogy Franciaországban tovább dübörögjenek a napelemtelepítések, melyeknek igen fontos szerep jut a klímaváltozás elleni küzdelemben. A franciák célja, hogy az alapvetően atomenergián alapuló gazdaságukat a nukleáris erőművek mellett a megújulók, kiemelten a kisebb-nagyobb napelemes rendszerek működtessék.

A környezet védelméhez Ön is hozzájárulhat azzal, ha napelemes rendszert alakít ki. Amennyiben Ön is szeretne saját napelemes rendszert, kérjen ajánlatot! Az ingyenes kalkulációt követően 15 percen belül részletes, személyre szabott árajánlatot küldünk Önnek.

Váltson napenergiára, váltson a kiszámíthatóságra!

A folyton változó világpiaci helyzetben, az elszálló villanyárakkal szemben a napelemes rendszer jelentheti a biztonságot, a kiszámíthatóságot.