Az országban mindössze két ilyen berendezés található, az egyik 2019. márciusától az EU-Solar Zrt. mint felnőttképző intézmény által szervezett napelemszerelői képzések szolgálatában áll. A hallgatók már használhatják a legújabb (5,6 M Ft-os) beruházás eredményeként felállított oktatófalat és a hozzá tartozó mérőműszereket.

A bemutatókhoz, tréningekhez és oktatási célokra tervezett mérőfal egy olyan villamos berendezés szimulációs modell, mely ideális nagyobb tanulói csoportok egyidejű képzésére is.

A Kis teljesítményű szolár villamos erőművek telepítője, karbantartója elnevezésű napelemszerelő-képzés tananyagának szerves része a mérő- és ellenőrző eszközök ismerete, azok magabiztos használata a napelemes rendszerekkel kapcsolatos üzembe helyezés, ellenőrző mérések, üzemeltetés, szervizelés és karbantartás során.

A leendő, szakmai végzettséggel rendelkező telepítőknek többek között ismerniük kell az összes előforduló hibalehetőséget, s hogy milyen mérő-és ellenőrző módszerek alkalmazásával lehet azok okát feltárni, kiküszöbölni. A rendszerek DC oldalán bekövetkező hibák nagy részét pl. csak a mérés elvégzésével lehet beazonosítani. A karakterisztikamérésekből állapítható meg továbbá a panelek teljesítményromlása is, melynek alapján a teljesítménygarancia érvényesíthető a gyártó, ill. a forgalmazó felé. Időszakos karbantartás során is csak a mérések eredményei tükrében állapítható meg, hogy a rendszer működése megfelelő-e, ill. meghibásodás esetén a hibakeresés is ezek alapján történik.

A kivitelezési folyamat végén álló, üzembehelyezést megelőző ellenőrzés során a napelemfal üzemi jeleit kell ismerni és vizsgálni, ami tulajdonképpen az elvégzett munka eredményének leellenőrzése. Ekkor derülhet fény akár olyan egészen alapvető szereléstechnikai hibára mint pl. a polaritás felcserélése. A helytelen szállításból vagy kezelésből adódó, sokszor szemmel nem is látható rendszerösszetevői sérülésekből eredő, vagy pl. a kivitelezés során keletkezett vezetéksérülések okozta meghibásodás így mind-mind időben feltárható.

Az oktatófal esetében a felhasználó dönti el, hogy épp az üzembehelyezést megelőző vagy az azt követő állapotot modellezi, mit szeretne megmérni, megvizsgálni. Segítségével a valóságban előforduló villamos mérési feladatokat műhelygyakorlati környezetben lehet végrehajtani, begyakorolni. Demonstrációs lehetőségek széles skáláját kínálja a berendezés: teljes egészében üzembe helyezhető rajta egy napelemes rendszer.

Az elméleti órákon hallottak végigmodellezhetők, s kézbe fogva a műszert feltérképezhetők a mérések buktatói is, hiszen az eszköz a napelemtelepet képezi le. Az értékek a variációs táblán állíthatók, ahol akár hibákat is lehet generálni, ill. a valóságban előforduló kockázatot jelentő szituációk is szimulálhatók.

A demonstrációs mérőfal kiváló tanulási segédeszköz, használatával teljes mértékben felkészülhetnek a hallgatók az “éles” helyzetekre, munkavégzésre.

Hozzájárul a leendő szakemberek nélkülözhetetlen tudásának és rutinjának kialakításához, melynek birtokában kivitelező s végfelhasználó egyaránt közelebb kerül közös céljához, a hosszú távon maximális hatékonysággal működő napelemes energiatermeléshez.

Mekkora napelemes rendszerre van szüksége? Tudja meg MOST!

Kalkulátorunkkal pár perc alatt kiszámolhatja, hogy mekkora napelemes rendszerre van szüksége. A kalkulációt követően 5 percen belül részletes, személyre szabott árajánlatot küldünk. Kattintson, ha nem akar heteket várni egy árajánlatra!