Beszámoló az EU-Solar Zrt. felnőttképzési tevékenységének (EDU-Solar) legutóbb megvalósult eseményeiről

A napenergia-hasznosítás előnyei ma már szinte mindenki számára ismertek.

Rohamosan nő a lakosság és a nagybefektetők körében azok száma, akik felismerik a megújuló energia hasznosításának előnyeit, meglévő és újépítésű ingatlanjaik energiaigényének ellátására megrendelik a napelemes rendszerek telepítését.

Országszerte épülnek óriási napelemparkok, napelemes erőművek, s egyre több családi ház tetején láthatunk napelemeket.

Az emberek már döntöttek. Letették voksukat a megújuló energia, a környezetvédelem mellett, maguknak kívánják megtermelni az áramot, jó befektetésnek tartják a zöld energiát.

Az állami támogatásnak köszönhetően most azok számára is elérhető a napelemes rendszer nyújtotta lehetőség, akik nem rendelkeznek a beruházáshoz szükséges megtakarítással.

A szolár iparág robbanásszerű fejlődése új munkaerőpiaci igényt támasztott. Nagy szükség van olyan szakemberek, vállalkozások munkájára, melyek rendelkeznek a megfelelő végzettséggel, szakmai felkészültséggel, infrastruktúrával a napelemrendszerek telepítési, karbantartási, szervizelési feladatait illetően.

A napenergia-hasznosítás Magyarországon szakember-ellátottság tekintetében, különösen a szakképzett munkaerő szintjén előnytelen helyzetű. Csupán pár százra tehető azok száma, akik az egyre növekvő lakossági, gazdasági, intézményi igényeket szakszerűen, garantálható minőségben el tudják látni.

A napelemes rendszerek telepítése felelősségteljes, veszélyes munka. Magas fokú szakismeretet, műszaki-, technológiai-, anyag- és eszközismeretet, a vonatkozó jogszabályi, szabványi környezet ismeretét, kivitelezői gyakorlatot követel.

A kivitelezés minősége meghatározó a napelemes rendszerek működése szempontjából: hiába a fejlett technológia, a magas hatásfokú, kiváló minőségi termékek, ha a hozzá nem értés hiányából fakadó telepítési hiba következtében nem térül meg befektetésünk, azaz rendszerünk kevesebbet termel, mint amennyire képes lenne, esetleg idő előtt tönkremegy.

Az új munkaerőpiaci és képzési igény kielégítéséhez járul hozzá EU-Solar Zrt. mint állami engedéllyel rendelkező felnőttképző intézmény (ny.sz.: E-001625/2017) országosan egyedülálló napelemszerelő-képzések indításával.

2018. novemberében került sor az intézmény szervezésében harmadik alkalommal a Kis teljesítményű szolár villamos erőművek telepítője, karbantartója elnevezésű (ny.sz.: E-001625/2017/B001) képzést záró vizsgára, ahol ezúttal 25 fő teljesítette sikeresen a követelményeket, s kapta meg a szakmai végzettséget igazoló tanúsítványt.

A végzettek igény esetén egyúttal azonnali munkamegbízással térhettek haza.

A 96 kontaktórás, csoportos képzés 30%-ban elméleti, 70%-ban gyakorlati felkészítést ad, célcsoportja elsősorban olyan villanyszerelői vagy elektromos gép-és készülékszerelői végzettséggel rendelkezők, akik profilbővítéssel kívánnak egy dinamikusan fejlődő piac részeseivé válni.

growatt inverter

A képzés magas szintű elméleti és gyakorlati tudást nyújt a legfrissebb szakmai, jogszabályi, szabványi környezetben. Az oktatók villamosmérnökök, akik évtizedes oktatói tapasztalattal,

a szakma gyakorlásához szükséges egyéb szakképesítésekkel, jogosultságokkal is rendelkeznek. Nem csak tanítják, egyben a szolár szakma elismert, gyakorlati szakemberei is.

A résztvevők felkészülését online tananyagbázis segítette, ahonnan a hallgatók a tankönyvek mellett letölthették a prezentációkat, jegyzeteket, mintadokumentációkat, adatlapokat, segédleteket, feladatsorokat, stb. A képzési napok közti időszakban online tesztprogram segítségével gyakorolhattak, ellenőrizhették megszerzett tudásukat, s az előadások, terepgyakorlatok feltöltött videófelvételeinek köszönhetően ismételhettek, mélyíthették el tudásukat.

Felnőttképzési szolgáltatás keretében igényelhették az előzetes tudásmérést, az elhelyezkedési tanácsadást is.

A tanórákon kívül kínált fakultatív programok során szerszám-, eszköz-, munkavédelmi-, zuhanásbiztonsági bemutatók során tájékozódhattak a szolár szakmában alkalmazott legújabb technikai vívmányokról, lehetőségekről.

A képzés elsősorban a háztartási méretű kiserőmű (HMKE) telepítésére készít fel, ugyanakkor a nagyobb rendszerek telepítése iránt érdeklődők is megkaphatták kérdéseikre a választ. Majd minden hallgató részt vett a szintén fakultatív lehetőségként felkínált tanulmányi kiránduláson, ahol szakmai vezetés kíséretében megtekintették EU-Solar Zrt. napelemparkját Siklóson, feltehették kérdéseiket a kivitelezőnek és a létesítmény tulajdonosának.

A Felnőttképzési törvény által előírt kötelező elégedettségmérés eredménye (10-es skálán elért 9,67) tükrözi a résztvevők véleményét a lezajlott képzésről.

A magukat továbbképezni, tevékenységi körüket bővíteni szándékozók részt vettek az intézmény kínálatában szereplő, 2019. januárjában lezajlott Growatt inverteres napelemrendszerek szervizpartneri képzésén, mely egy ráépülő továbbképzési lehetőség.

A képzést résztvevői többek között megismerhették a Growatt inverterek és kiegészítőik telepítésének és beüzemelésének módját, paraméterezését, programozását, elsajátítottak a hibafelismerést, szakszerű javítást.

A képzés követelményeit sikeresen teljesítők az országos Growatt szervizpartneri hálózat tagjaivá válhattak.

growatt invert

Az intézmény folyamatosan bővíti, fejleszti szolgáltatását. A következő, 2019 márciusában induló napelemszerelő-képzés résztvevői a gyakorlati műhelymunka során már használhatják az oktatóteremben felépített mérési demonstrációs falat, s a terepi gyakorlat is újabb helyszínnel bővül a siklósi napelemparkban elkészülő oktatóbázissal.

Szakmai képzéseink iránt érdeklődők részletes tájékoztatást találnak az intézmény felnőttképzési weboldalán: www.edu-solar.hu

Készítette:
Kárpáti Hortenzia
EU-Solar Zrt. – felnőttképzési szakmai vezető
oktatas@eu-solar.hu
www.edu-solar.hu

Mekkora napelemes rendszerre van szüksége? Tudja meg MOST!

Kalkulátorunkkal pár perc alatt kiszámolhatja, hogy mekkora napelemes rendszerre van szüksége. A kalkulációt követően 5 percen belül részletes, személyre szabott árajánlatot küldünk. Kattintson, ha nem akar heteket várni egy árajánlatra!