Korábbi cikkünkben már beszámoltunk arról, hogy Szingapúr milyen merész tervet eszelt ki arra, hogy a kis városállam energiafelhasználásának egy jelentős részét megújuló forrásból biztosíthassa. Ehhez külföldről kért és kapott segítséget, melynek eredménye a világ legnagyobb napelemparkja és energiatároló telepe lenne. Időközben azonban a szingapúriak rádöbbentek arra, hogy még több energiára lenne szükségük, így a rekordnak számító napelemes rendszert még tovább bővítik. Nézzük is a részleteket!

SZINGAPÚRNAK MÉG TÖBB NAPELEM KELL

Ahogy arról korábban beszámoltunk Szingapúr energiaszükségletei folyamatosan nőnek, melyet valamilyen módon ki is kell elégítenie A területi korlátok miatt azonban ez jelentős problémát is okoz a városállamnak. Annak érdekében, hogy a szükségleteket kielégíthesse és az energiafelhasználást kizöldíthesse egy példátlan projektbe fogott a miniállam. Senkise gondolta volna, hogy éppen az országok legkisebbike fogja majd megépíteni a Föld legnagyobb napelemparkját. Persze nem a saját területén! Szingapúr egyességet kötött Ausztráliával –, ahol szinte korlátlanul rendelkezésre áll szabad, alulhasznosított terület –, hogy megépülhessen a valaha volt legnagyobb napelempark.

A projekt még el sem készült, de a szingapúriak úgy látták, hogy tovább fokozzák terveiket. A PV Magazine nemrégiben beszámolt be arról, hogy a rekorder 14 GW-osra tervezett napelemparkot még tovább bővíthetik. A projekt fejlesztésével megbízott Sun Cable ugyanis bejelentette, hogy megnövelni az Észak-Ausztráliába tervezett, 26 milliárd dolláros költségvetésű Australia–ASEAN Power Link (AAPL) termelési és tárolási kapacitását. Amennyiben elkészül a 12.000 ha-os napelempark, akkor az annyi energiát lesz képes megtermelni és tárolni, ami elegendő több mint 3 millió háztartás éves energiaigényének kiszolgálására. A napelemfarmhoz kapcsolt tárolótelep a tervek szerint 33 GWh-ás kapacitással bír majd.

Napelem élettartam

A projekt méretének növelésére két okuk is van a fejlesztőknek. Egyrészt az ügyfelek igényei tették szükségessé a kapacitásnövelés, másrészt a tervek elkészítése óta is olyan sokat fejlődött a napelemes technológia, hogy korszerűsíteni kellett a projektet. A tervek átdolgozásával a napelempark területe elméletileg nem növekszik, csupán a darwini kivezetési helyszínt tolták el 60 km-rel, hogy a módosításokból fakadó túlzsúfoltságot elkerüljék. Ausztrália Outback nevű régiója kifejezetten alkalmas erre a beruházásra, hisz ritkán lakott és hatalmas kiterjedésű, alulhasznosított területekkel jellemezhető.

De hogyan jut el a megtermelt áram Ausztráliából Szingapúrba? – A gigantikus napelempark által előállított energiát egy 4.500 km hosszú részben tengerbe fektetett, részben a szárazföldön fútó hálózati kábel szállítja majd a Délkelet-ázsiai országba.

Ha Ön is szeretne saját napelemes rendszert, akkor kérjen ajánlatot! A kalkulációt követően 15 percen belül részletes, személyre szabott árajánlatot küldünk.

Váltson napenergiára, váltson a kiszámíthatóságra!

A folyton változó világpiaci helyzetben, az elszálló villanyárakkal szemben a napelemes rendszer jelentheti a biztonságot, a kiszámíthatóságot.